Arhiva vesti
                   

PREDSTAVLjENE MOGUĆNOSTI ZA UNAPREĐIVANjE NASTAVE SRPSKOG KAO NEMATERNjEG JEZIKA

11. Jun 2015.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pedagoški zavod Vojvodine bili su domaćini predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, te predstavnicima lokalnih samouprava i prosvetnih radnika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Susret je održan 28. maja 2015. godine u zgradi Skupštine AP Vojvodine, u okviru projekta „Primena preporuka za unapređivanje nastave i učenja Srpskog kao nematernjeg jezika u osnovnim školama u Preševu, Bujanovcu i Medveđi”.

Prisutne je pozdravila Ljubica Srđanov, pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, te ih je upoznala sa osnovnim podacima i specifičnostima u pogledu obrazovanja na teritoriji Vojvodine, s posebnim osvrtom na obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Lenka Erdelj, direktorka Pedagoškog zavoda Vojvodine, predstavila je aktivnosti koje je ovaj zavod do sada preduzimao u vezi s realizacijom i unapređivanjem nastave srpskog kao nematernjeg jezika u osnovnim školama, na teritoriji AP Vojvodine.
Danijela Nenadić, direktorka službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, objasnila je potrebu da se na teritoriji pomenutih opština realizuje ovaj projekat. Posebnu podršku prosvetnim radnicima, koji realizuju nastavu predmeta Srpski kao nematernji jezik, s ciljem unapređivanja nastave, predstavljale su obuke nastavnika, organizovane posete i susreti s vaspitačima i nastavnicima na teritoriji AP Vojvodine, kao i prisustvo na njihovim časovima.

Prisutni su imali priliku da dobiju odgovore na neka pitanja i dileme kada je reč o mogućnostima realizacije ovog predmeta, posebno u predškolskom uzrastu, budući da se u pomenutim opštinama program ne sprovodi.

Pedagoški zavod Vojvodine je svima koji su bili na ovom sastanku obezbedio po jedan primerak štampanog materijala „Program i metodička uputstva za nastavu srpskog kao nematernjeg jezika u prvom i drugom razredu osnovne škole u odeljenjima sa nastavom na jeziku nacionalne manjine”, dr Melanije Mikeš (2006) i „Srpski kao nematernji jezik – diferencirani nastavni plan i program od prvog do osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja” (predlog), Dušanke Zvekić-Dušanović i Nataše Dobrić (2007).

Domaćini i prisutni izrazili su želju i spremnost da nastave saradnju i da je, u skladu s mogućnostima i potrebama, prošire u narednom periodu.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Koordinaciono telo