Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA SE SASTAO SA ZAŠTITNIKOM GRAĐANA

5. Jun 2015.

Bujanovac – Zaštitnik građana Saša Janković, koji se sa saradnicima nalazi u dvodnevnoj poseti Preševu i Bujanovcu, danas se u prostorijama Koordinacionog tela u Bujanovcu sastao sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem.

Na sastanku je razgovarano o najznačajnijim problemima ostvarivanja prava građana opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i načinima za njihovo prevazilaženje.  Na sastanku je, između ostalog, rečeno, da na području tih opština, nakon događaja u Makedoniji, nema pojačanih tenzija, pa čak ni porasta težih krivičnih dela. Janković je izjavio da nije čuo primedbe na ponašanje žandarmerije i policije, kao i da je veoma važno da državni organi na profesionalan način obavljaju svoje poslove.

Zaštitnik građana je na sastanku izneo mišljenje da lokalni mediji i nevladine organizacije treba da budu aktivniji u borbi za ostvarivanje ljudskih i građanskih prava stanovnika ove tri opštine i ohrabruju građane da se obrate ombudsmanu u slučajevima kada smatraju da su organi javne vlasti prekršili neko njihovo pravo.

Na sastanku je konstatovano da je poseban problem na području Bujanovca i Preševa prijava boravišta, budući da građani koji duže odsustvuju, a odlazak nisu prijavili nadležnim organima, imaju problema sa prijavom boravka. Stoga je Janković naglasio da je veoma bitno da građani poštuju propise.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković se složio sa mišljenjem Zaštitnika građana Saše Jankovića i saopštio je Jankoviću da Koordinaciono telo ima dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i da obavlja sve tekuće zadatke predviđene planom za 2015. godinu. Zoran Stanković je istakao na sastanku da Koordinaciono telo nije do sada dobijalo pritužbe građana ove tri opštine na kršenje njihovih prava.

Izvor: Koordinaciono telo