Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA NA KONFERENCIJI O JUGU SRBIJE I EU

29. Oktobar 2019.

Bujanovac – Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu govorio je na konferenciji „Jug Srbije i Evropska unija-izazovi na putu“, koju je organoizovao Odbor za ljudska prava u Bujanovcu.

Stanković se posebno osvrnuo na problem sa udžbenicima i na zapošljavanje u državnim institucijama. On je istakao da bi on, predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa trebalo da izađu u javnost i jasno kažu šta se dešava sa udžbenicima na albanskom jeziku i ko je odgovoran za kašnjenje.

Predsednik Koordinacionog tela je naveo da će problem zapošljavanja i Albanaca u državnim institucijama biti rešavan kada se skine zabrana primanja novih radnika i apelovao je da se to radi transparentno i u skladu sa zakonom, da ne bude partijskog zapošljavanja.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib rekao je tokom posete Bujanovcu da je primena poglavlja 23 i 24 veoma važna za proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, koji Nemačka podržava i istakao važnost primene usvojenih principa, naročito u oblasti poštovanja i slobode medija.

Ambasador Nemačke je istakao da je veoma važan i proces ostvarivanja manjinskih prava i primena prava manjina u procesu evrointegracija, kao i da Nemačka, zajedno sa drugim državama, aktivno radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima, rešenje tog pitanja važno za region i za proces pridruživanja EU.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa uputio je niz primedbi na sprovođenje dosadašnjih sporazuma i istakao probleme u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju i naglasio da Albanci neće pristati na promenu svog simbola, zastave Albanije.

Šef kancelarije OEBS u Bujanovcu, Đalomo Bosio je istakao ekonomsku zaostalost i probleme u privredi i privatizaciji u ovom opština.

Bosio je naglasio da su u Bujanovcu i Preševu vlasti multietničke, što smatra naročito važnim.

Izvor: RTV, Jugpress i Koordinaciono telo