Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA I AMBASADOR VELIKE BRITANIJE RAZGOVARALI SA POLAZNICIMA ŠKOLE SRPSKOG JEZIKA

29. Mart 2013.

U četvrtak 28. marta polaznici „Škole srpskog jezika“ razgovarali su sa predsednikom Koordinacionog tela Zoranom Stankovićem, ambasadorom Velike Britanije Majklom Devenportom i predsednikom skupštine opštine Bujanovac Hajredinom Hidom.

„Školu srpskog jezika za mlade iz albanske zajednice iz opština Bujanovac i Preševo“ od novembra 2012. godine pohađa preko 200 mladih iz Bujanovca i Preševa iz albanske zajednice. U veoma dinamičnom razgovoru, u kojem su postavljali brojna pitanja amabsadoru Velike Britanije koji govori srpski, polaznici škole pokazali su koliko su u proteklom periodu naučili jezik. Svojim napretkom su ukazali i na to da mladi ljudi imaju želju i motivaciju da govore jezik sredine, pre svega kako bi se sporazumevali sa svojim vršnjacima, da bi se obrazovali, a potom i zaposlili u Republici Srbiji. Razgovoru sa predsednikom Koordinacionog tela, ambasadorom i predsednikom skupštine opštine prisustvovale su i četiri profesorke, koje polaznike projekta uče srpski jezik, i njihovi asistenti iz albanske zajednice koji im pomažu u nastojanjima da mladi što bolje savladaju jezik.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković izrazio je zadovoljstvo jer su polaznici za kratko vreme ovladali srpskim jezikom i rekao: „Naša je obaveza i da nakon projekta stimulišemo najbolje polaznike tako što će neki od njih biti zaposleni u državnim institucijama“.

Ambasador Majkl Devenport istakao je da je impresioniran znanjem srpskog jezika mladih iz albanske zajednice, ali i njihovom energijom. On je čestitao Službi Koordinacionog tela na uspešnoj realizaciji projekta i zahvalio se na veoma dobroj saradnji za koju očekuje da će biti nastavljena i u narednom periodu.

Predsednik skupštine opštine Bujanovac Hajredin Hida rekao je da bez znanja srpskog jezika mladi ne mogu da napreduju i dodao: „Zadovoljni smo što je ova grupa za relativno kratko vreme napredovala u učenju srpskog jezika“.

Projekat realizuje Služba Koordinacionog tela uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Izvor: Služba Koordinacionog tela