Arhiva vesti
                   

„PRAVA ALBANACA NISU UGROŽENA"

11. Mart 2013.

Beograd - Zoran Stanković kaže za Politiku da je jug Srbije neodvojivi deo naše države i da nema mesta poređenju prava Srba na severu Kosova sa pravima Albanaca u Srbiji.

„Sa političkih pozicija postoji želja jednog dela Albanaca sa juga Srbije da stabilnost tog dela zemlje uvek bude tema, kao i da uvek budu nezadovoljni onim što je učinjeno”, rekao jeZoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Ali, ako se govori sa pozicija običnih ljudi, izuzimajući politiku, kako kaže, nema mesta tezama da Albancima ništa nije dovoljno.

Stanković je naglasio da  „sva prava koja poseduje bilo koja nacionalna manjina u Srbiji, poseduje i albanska zajednica, i Albanci su, u tom smislu ravnopravni građani ove zemlje''.

On je rekao da je mnogo je otvorenih pitanja koja treba rešavati u opštinama na jugu centralne Srbije i da tamošnje stavnovništvo najviše muče nezaposlenost i teška ekonomska situacija.

U protekle tri godine u opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Srbija je uložila 222 miliona dinara u unapređenje kvaliteta života Srba, Albanaca, Roma i drugih građana.

On je naveo da skoro sve firme rade sa gubicima, da je u Preševu stopa nezaposlenosti 56 odsto, u Medveđi 46 odsto, u Bujanovcu 43 odsto.

Izvor: Politika, Tanjug