Arhiva vesti
                   

POZIV ALBANCIMA SA JUGA SRBIJE DA UČESTVUJU NA IZBORIMA

3. Februar 2014.

Zoran Stanković, Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, pozvao je Albance koji žive u te tri opštine da učestvuju na predstojećim prevremenim izborima i na taj način uzmu učešća u vlasti. Majkl Davenport, Šef Delegacije EU u Srbiji, uputio je poziv  čelnicima te tri opštine da iskoriste sve mogućnosti za saradnju sa drugim opštinama na jugu Srbije i u inostranstvu, radi zajedničkog pristupa fondovima EU.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković je na tribini o početku pretpristupnih pregovora Srbije i EU, koje je organizovala Delegacija EU u Srbiji, u saradnji s Koordinacionim telom, rekao da je učešće na izborima 16. marta šansa i za Albance, jer njihovo učešće u državnoj vlasti može doprineti bržem rešavanju njihovih problema.

Albanska zajednica na jugu Srbije većinom bojkotuje poslaničke i predsedničke izbore, iako je poslednja dva puta na parlamentarnim izborima učestvovala i „Koalicija Albanaca preševske doline", koja je u Skupštini Srbije do sada imala jedno poslaničko mesto.

Stanković je pozvao albanske lidere da prekinu bojkot razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, do koga je došlo novembra prošle godine zbog Zakona o sedištima sudova i sudskim jedinicama, po kojem je Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo dobio Bujanovac, a ne i Preševo, kakav je bio zahtev Albanaca.

„Razgovorima se rešavaju problemi, a bojkot do sada nije doneo nikakve rezultate", rekao je Stanković.

Stanković je naveo i da je preko Koordinacionog tela u poslednjih 12 godina iz republičkog budžeta opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa prosleđeno oko 70 miliona evra, a od međunarodne zajednice još 35 miliona evra, za projekte od kojih je jedan izgradnja porodilišta u Preševu.

„Izgradnju i opremanje porodilišta u Preševu finansirali su Vlada Srbije, EU Progres i lokalna samouprava i to će biti najmodernije porodilište u ovom delu zemlje", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, u Bujanovcu još nije počela izgradnja zgrade Odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta, koje je otvoreno 2011. godine, iako je za to obezbeđeno 1,2 miliona evra, jer postoji imovinsko-pravni problem sa parcelom gde bi trebalo da se izgradi zgrada odeljenja.

Šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Davenport, pozvao je u Bujanovcu čelnike opštine da iskoriste sve mogućnosti za saradnju sa drugim opštinama na jugu Srbije i u inostranstvu, radi zajedničkog pristupa fondovima EU.

Na tribini o uticaju približavanja Srbije članstvu u EU u Bujanovcu, učestvovali su i predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković, predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsednik Komisije za bezvizni režim Nenad Banović i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi,  rekao je da Opština planira obuku nekoliko mladih, fakultetski obrazovanih ljudi, koji će biti zaduženi za kontakte sa EU i za konkurisanje za pretpristupne fondove EU.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, naglasila da je Srbija „ratifikovala sve međunarodne konvencije iz oblasti ljudskih i manjinskih prava i da je preostala primena zakona".

Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, istakao je da bi rezultat obezbeđivanja udžbenika na albanskom bio još bolji da direktori srednjih škola više sarađuju, jer postoji mogućnost da na predlog Saveta Ministarstvo prosvete odobri uvoz udžbenika za stručne predmete na albanskom jeziku iz Albanije.

Predsednik komisije za praćenje bezviznog režima, Nenad Banović, rekao je da očekuje da neće biti ponovnog uvođenja viza za putovanje državljana Srbije u EU jer opada broj lažnih azilanata iz Srbije.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo