Arhiva vesti
                   

POVRTARI IZ PRIHVATNOG CENTRA U PREŠEVU

25. Jun 2018.

Preševo -  Migranti iz Prihvatnog centru u Preševu i socijalno ugrožene samohrane majke iz lokalne zajednice zajednički proizvode povrće u plastenicima. Projekat, koji finansira Vlada SAD sa dva i po miliona dinara, realizuje nevladina organizacija „Životna pomoć“ iz Vranja.

Samohrane majke iz Preševa i migranti iz Prihvatnog centra udruženo uzgajaju papriku, paradajz, zelenu salatu i rotkvice u četiri plastenika. Sporazumevaju se na engleskom jeziku, rukama i mimikom.

Povrće se proizvodi bez hemijskog tretmana, što daje dobre rezultate. Očekuju se prinosi od oko dve tone po plasteniku paradajza i tonu i po po plasteniku paprike.

Ljubinka Milovanović, iz NVO „Životna pomoć“,  je kazala da će se 50 posto proizvedenog povrća koristiti za ishranu migranata, a preostalih 50 posto će biti namenjeno socijalno ugroženim ženama, koje će moći, ukoliko to žele, da proizvedeno povrće prodaju, za šta će im NVO „Životna priča“ omogućiti finansijska sredstva.  

Slobodan Savov, iz Komesarijata za izbeglice, je rekao da je broj migranata u centrima u Pčinjskom okrugu smanjen, kao i da je u Preševu trenutno smešteno 95 ljudi, najviše njih iz Irana.

Izvor: RTS 1 i Koordinaciono telo