Arhiva vesti
                   

POVEZIVANjE DIJASPORE I MATICE PROJEKTOM „LINK UP! SERBIA II“

30. Oktobar 2020.

Medveđa - U kabinetu Nebojše Arsića, predsednika opštine Medveđa, je održan  sastanak sa direktorkom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Draganom Belenzadom, koja je sa svojim saradnikom predstavila sve mogućnosti koje projekat „Link Up! Serbia II“ pruža. Sastanku je prisustvovao i Dejan Simić, koordinator za lokalni ekonomski razvoj opštine Medveđa.

„Link Up! Serbia II“je projekat koji finansira Austrijska razvojna saradnja sa ciljem jačanja i podsticanja preduzetništva sa i kroz srpsku dijasporu u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, olakšavajući pristup znanju, poslovnim mrežama i finansiranju. Nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, a projekat uspostavlja poslovni hab dijaspore, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i regionalnim razvojnim agencijama.

Opštinama na jugu Srbije će tehničku podršku pružati Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji je započeo implementaciju projekta „Link Up! Serbia II“.U okviru projekta su planirane posete svim lokalnim samoupravama Jablaničkog i Pčinjskog okruga radi predstavljanja projekta i prikupljanja informacija značajnih za potencijalne investitore iz dijaspore ,kao i mapiranje direktnih investicija iz dijaspore.

U okviru projekta je pripremljen Paket tehničke pomoći koji je osmišljen tako da našoj dijaspori pruži sve bitne informacije prilikom investiranja u opštinama, kao i investicione prilike u koje dijaspora može da ulaže, uz institucionalnu podršku lokalnih samouprava.

6 regionalnih razvojnih agencija će do decembra 2020. godine grantovima i tehničkom podrškom podržati projekat Link Up! SerbiaII u gradovima i opštinama u Srbiji.

Projekat sadrži 4 dela: podršku malim i srednjim preduzećima mentorisanjem ka internacionalizaciji; podršku gradovima i opštinama u privlačenju i realizaciji uspešne saradnje sa dijasporom; podršku direktne saradnje između dijaspore i preduzeća i gradova u Srbiji; podršku organizaciji uspešnih poslovnih skupova u Srbiji i dijaspori.

Izvor: Info centar juga i Koordinaciono telo