Arhiva vesti
                   

POSETA EKSPERTSKE MISIJE EVROPSKE KOMISIJE REPUBLICI SRBIJI

25. Mart 2015.

Sastankom sa predstavnicima državnih organa u ponedeljak 23. marta, otpočela je jednonedeljna poseta ekspertske misije Evropske komisije Republici Srbiji posvećena nacionalnim manjinama.

Sastanak je bio prilika da institucije Republike Srbije predstave svoje aktivnosti na planu unapređenja položaja nacionalnih manjina. Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da je Republika Srbija preduzela potrebne mere koje omogavaju integraciju nacionalnih manjina uz očuvanje i negovanje njihovih kulturnih i drugih posebnosti.

Eksperti su se zahvalili predstavnicima državnih organa i istakli da je važno nastaviti aktivnosti na sprovođenju zakonskog okvira kada je reč o pravima nacionalnih manjina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva pravde, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za statistiku, Kancelarije za evropske integracije i Zaštitnika građana. Ekspertski tim čine profesori Rajner Hofman i Anastasija Krikli, a sa njima sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije Jonalnda San Hose i Evropske komisije Dita Kudelova i Kloi Lorens-Dinsdejl.

Timovi ekspertske misije će u toku ove nedelje posetiti neke od gradova i opština u kojima žive pripadnici nacionalnih manjjina i razgovarati sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organima lokalnih samouprava i pokrajinskih vlasti i organizacijama civilnog sektora.

Izvor: Koordinaciono telo