Arhiva vesti
                   

PORESKO OPTEREĆENjE NA RAD ĆE OD NAREDNE GODINE BITI SMANjENO ZA JEDAN PROCENAT

15. Novembar 2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je izjavio juče da su mladi apsolutni prioritet države, kao i stvaranje uslova za njihovo zapošljavanje i podsticanje preduzetničkih inicijativa.

Mali je gostujući na televiziji Kopernikus istakao da će u okviru Nacionalnog investicionog plana u naredne četiri godine biti izdvojeno 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove.

Ministar je poručio mladima da treba da budu odvažni, da iskoriste svoje znanje i da hrabro uđu u preduzetničke vode.

Država utiče na više nivoa na pojedince da započnu sopstveni biznis, rekao je Mali, podsetivši na to da sada ima novca u budžetu za plate i penzije, smanjuje se javni dug i postoji perspektiva.

Država sada pruža, ne samo podstrek, već i poreske olakšice, istakao je ministar i dodao da se jedino čuvanjem stabilnosti javnih finansija kreira povoljan poslovni ambijent.

On je najavio da će 20. novembra u Skupštini Srbije predstaviti budžet za narednu godinu, a u planu je i set poreskih zakona.

„Upravo smo na taj način rešili da olakšamo mladima i podstaknemo njihovo zapošljavanje, jer je planirano poresko rasterećenje u sledećoj godini za novozaposlene, koji nisu imali posao u ovoj godini. Imamo i smanjenje izdvajanja za doprinose, što je veliki uspeh. Prioritet Vlade Srbije je povećanje broja zaposlenih, što planiramo da podstaknemo i oslobođenjem poreza i doprinosa prvih godinu dana za svako ulaganje u startapove i otvaranje firmi“, rekao je ministar.

Mali je istakao da je za svega par godina više nego duplo smanjena nezaposlenost mladih.

Govoreći o podsticajima za privredu, ministar je napomenuo da će poresko opterećenje na rad biti smanjeno za jedan procenat od naredne godine.

On je naglasio da su, prepoznajući značaj IT industrije, obezbeđene i poreski podsticaji za istraživanje i razvoj u inovativnim industrijama.

Izvor: Poslovno jutro i Koordinaciono telo