Arhiva vesti
                   

POMOĆNIK MINISTRA POLjOPRIVREDE: OTVARANjE KLANICE JE SPAS ZA BUJANOVAC

21. April 2021.

Bijanovac – Beograd – Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, posetio je Veterinarsku stanicu Bujanovac, opisujući je kao žilu kucavicu stočarstva na ovim prostorima. Tom prilikom rekao je da se o pokretanju Jugokopa  i dalje razgovara i još uvek se traži pogodan investitor za obnavljanje klanice.  Bogićević je dodao da se od budućeg investitora očekuje da  obnavljanjem klanice podigne i ceo kraj.

„Kada imate klanicu imate i siguran plasman, onda će i poljoprivrednici biti zainteresovaniji da drže stoku i koriste subvencije od ministarstva, jer ih je do sada veoma mali broj koristio“, kazao je Bogićević.

Pomoćnik ministra je dodao da je očigledno da nedostaju preradni kapaciteti – mlekare i klanice, i da će na tome raditi zajednički država i lokalne samouprave.

„Veterinarska stanica drži na okupu poljoprivredne proizvođače ovog kraja što je veoma bitno za razvoj stočarstva. Ministarstvo se trudi i nastaviće sa naporima da stočarstvo unapredi, tako da imamo sve više grla stoke, jer smo otvorili nova tržišta i u Aziji i u Africi, pa je preko potrebno da razvijamo stočarstvo da bi imali šta da ponudimo“, rekao je Bogićević.

Direktor Veterinarske stanice Miodrag Milković podsetio je da u opštini Bujanovac više od 70 odsto stanovništva živi od stočarstva.

„Moramo da nađemo rešenje za taj famozni plasman kada je u pitanju naša proizvodnja. Očekujemo podršku države i oko zadruge koju smo osnovali sa ciljem da pružimo što više onima koji se bave proizvodnjom proizvoda životinjskog porekla, ali i živih životinja“, istakako je Milković.

Po njegovim rečima, trend rasta prozvodnje na ovim prostorima u prethodnim godinama prekinut je zbog pandemije korona virusa, te je podrška resornog ministarstva neophodna.

Poseta pomoćnika ministra, ocenio je, signal je da podrška uopšte nije upitna, naprotiv.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo