Arhiva vesti
                   

POMOĆ ZA SOCIJALNO UGROŽENE I MEDICINSKE RADNIKE PREKO INTERNET PLATFORME

6. April 2020.

Preševo, Bujanovac – Jedinstvena platforma na kojoj donatori mogu da vide u koje su potrebe meštana najugroženijih opština u Srbiji dostupna je na internetu, a putem jednostavne pretrage donatori mogu da izaberu lokalnu samoupravu ili ustanovu kojoj žele da pomognu i da stupe u komunikaciju sa nadležnima.

Platformu je plasirala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, a među prvim opštinama javile su se one nerazvijene sa juga Srbije – Bela Palanka, Babušnica, Aleksinac, Dimitrovgrad, Lebane i Vlasotince.

„Prve potrebe već premašuju 80 miliona. To su opštine sa velikim brojem staračkih domaćinstava i porodicama u teškoj materijalnoj situaciji. Rad volontera i kontakt centara nije dovoljan i sredstvima donatora obezbedili bi prehrambeno-higijenske pakete za domaćinstva sa ispodprosečnim primanjima“, kažu u NALED-u.

Prema njihovim rečima, fokus platforme je upravo na slabo razvijenim opštinama jer je tu pomoć najpotrebnija, a izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović kaže da se ovako povezuju lokalne samouprave, zdravstvene ustanove i društveno odgovorne kompanije i pojedinci.

Sva pravna i fizička lica i međunarodne organizacije mogu putem jednostavne pretrage da vide i odaberu lokalnu samoupravu ili ustanovu kojoj žele da pomognu, nakon čega će biti preusmereni na kontakt osobe i obavešteni o daljim koracima. Poziv je upućen i ljudima u dijaspori koji su poreklom iz ugroženih opština.

NALED-u su se obratile i iz lokalnih samouprava Pirota, Ražnja, Vranja, Bujanovca i Preševa, a iz ovih gradova i opština potražuju lekove i medicinsku opremu.

„Ta pomoć je namenjena za domove zdravlja i zdravstvene radnike koji su u prvim odbrambenim linijama, ali i za službenike javnih preduzeća koji moraju da dolaze na posao tokom trajanja vanrednog stanja“, rekla je Jovanovićeva.

Nerazvijenim opštinama potrebni su i računari, kako bi radnici javnih uprava mogli da rade od kuće, a NALED je Vladi Srbije uputio inicijativu za uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima.

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo