Arhiva vesti
                   

POMOĆ LOKALNE SAMOUPRAVE, PUTEVI ZA OPSTANAK ŽIVOTA PO SELIMA

26. Avgust 2019.

Medveđa – Izdvajanjem 30 miliona dinara iz opštinskog budžeta, na području opštine Medveđa će do kraja ovogodišnje građevinske sezone biti uređeno 20 lokalnih puteva ka selima i zaseocima u brdsko-planinskom području, ukupne dužine oko 44 kilometra.

Istovremeno, JP "Putevi Srbije" radi na takozvanoj rehabilitaciji i asfaltiranju još 15 kilometara saobraćajnica među kojima je i putni pravac ka Lecu – uključujući i sanaciju klizišta kod istoimenog rudnika. Novi asfaltni sloj dobiće i preostalih pet kilometara deonice magistralnog puta između Lebana i Medveđe, a ukupna sredstva koje država ulaže na ovom području iznose oko 200 miliona dinara.

„Bez puteva nema života. Zbog toga insistiramo da što veći broj komunikacija do brdsko-planinskih sela osposobimo za kretanje vozila. Osim pomoći koja nam stiže od države, trudimo se da što više novca za ove namene izdvojimo i iz lokalnog budžeta. Ove godine su nam obilne padavine uništile deo infrastrukture i svi ti problemi biće sanirani pre zime, a veliki broj puteva će biti nasipan tucanikom i doveden do nivoa za asfaltiranje. Predstoji nam i izgradnja propusta, odnosno kanala, da bismo ono što je urađeno zaštitili od atmosferskih voda“, objašnjava prvi čovek lokalne samouprave u Medveđi, Nebojša Arsić.

Kaže, iz opštinskog budžeta se u redovno održavanje postojeće putne infrastrukture, koje podrazumeva "presvlačenje" prioritetnih deonica novim asfaltom, te krpljenje udarnih rupa, ulaže dodatnih 27 miliona dinara.

S obzirom na to da se radi o veoma razuđenom opštinskom ataru, a u lokalnoj kasi nema dovoljno novca za sve te potrebe, ljudi iz Medveđe računaju i na pomoć države, za koju kažu da je i dosad bila veoma značajna, te bitno doprinosi opstanku stanovništva u udaljenim selima na svojim ognjištima.

Nadležni u opštinskoj vlasti Medveđe poručuju da će novac namenjen obnovi putne infrastrukture biti utrošen za radove u većini mesnih zajednica, u skladu sa unapred utvrđenim kriterijumima i prioritetima. Trenutno se radi u Sijarini, a u planu su putevi ka selima Đulekare, Retkocer, Bučumet, Gajtan, Stubla, Borovac, Vrapce.

Izvor: Novosti i Koordinaciono telo