Arhiva vesti
                   

POJAVA BOLESTI KVRGAVE KOŽE GOVEDA I U MEDVEĐI

17. Jun 2016.

Medveđa – Bolest kvrgave kože, virusnog oboljenja koje napada goveda, pojavila se i u Jablaničkom okrugu, i to u opštini Medveđa. 

Prema navodima Nebojše Arsića, predsednika opštine Medveđa, u toku je hitna sednica opštinskog veća na kojoj se odlučuje o koracima za sprečavanje širenja ove bolesti. Na sednici će biti formirana komisija koja treba da odredi lokalciju za ukopavanje uginule stoke.

U selu Stara Banja, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, zaraženo je sedam krava, tri bika i jedno tele, i te životinje su u četvrtak po propisima ubijene.

Veterinarskoj stanici u Lebanu, koja pokriva i područje Medveđe, zabranjeno je izdavanje bilo kakvih uverenja. Veterinarska inspekcija zabranila je prodaju, transport i kretanje stoke, a ugroženim područjem je proglašen ceo Jablanički okrug.

„Sva grla će biti vakcinisana jer je to jedina zaštita od ove bolesti. Aktivni nadzor u domaćinstvima širom Medveđe, koji smo počeli pre desetak dana, i dalje traje”, kazao je Zoran Ilić, direktor Veterinarske stanice u Lebanu.

Preduzimaju se i mere na sprečavanju ilegalnog prometa životinja, a neprekidna kontrola traje i na prelazu Mutivode, između Srbije i Kosova i Metohije.

Vakcinacija stoke u zaraženom području trebalo bi da počne u ponedeljak, dok će šteta vlasnicima zaraženih životinja biti nadoknađena.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo