Arhiva vesti
                   

PODSTICAJI LOKALNOJ POLjOPRIVREDI

24. April 2012.

Bujanovac  - Bujanovačka samouprava će ove godine podstaći poljoprivredni razvoj sa 10 miliona dinara. Najviše sredstava iz poljoprivrednog budžeta namenjeno je razvoju stočarstva, pre svega uzgoju krupne stoke, koji će se podržati sa pet miliona dinara. Na području Bujanovca fond sitne stoke sveo se na manje od dve hiljade grla. Registrovani stočari dobiće ove godine premiju po grlu stoke radi uvećanja stada, prevashodno broja grla, povećanja proizvodnje mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

Do ne tako davno, čitav Pčinjski okrug bio je čuvena duvanska regija. Jedino se na području Bujanovca, i donekle Preševa, još uvek susreću duvanska polja, ali to se ne može porediti sa nekadašnjim stanjem. U rejonu Bujanovca bralo se u sezoni na hiljade tona duvana, a danas oko 200 tona. Taj duvan je  proizvodilo dvadesetak poljoprivrednika, sad ga sadi 200 gazdinstava.

Poslednjih godina bujanovačka samouprava sopstvenim premijama pokušava da održi sadnju duvana. U 2012. godini premije će iznositi ukupno tri miliona dinara. Uzgajivači duvana primiće ih posle otkupa, zavisno od predate količine.

Za širenje povrtarske proizvodnje u Bujanovcu, iz opštinske kase izdvojiće se oko pola miliona dinara. I voćari mogu da računaju na potporu, ali samo oni čiji su voćnjaci  veći od 30 ari. Predviđa se da će skoro polovina aktivnih bujanovačkih poljoprivrednih gazdinstava dobiti opštinsku premiju ove godine.

Za program veštačkog osemenjavanja goveda, koji već nekoliko godina sprovodi Veterinarska stanica u Bujanovcu, u 2012. godini trebaće blizu četiri miliona dinara. Pomoć se očekuje od Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Bujanovac se ubaraja u pedesetak opština u Srbiji sa otežanim poljoprivrednim uslovima. Ima tri hiljade registrovanih gazdinstava, ali samo nešto više od polovine tih gazdinstava se poljoprivredom bavi aktivno.