Arhiva vesti
                   

POD VODOM 160 HEKTARA ORANICA NA JUGU SRBIJE

9. Februar 2015.

Vranje, Bujanovac, Vranjska Banja – I dalje najteža situacija je u desetak sela sa desne strane u slivu Južne Morave na području bujanovačke, ali i vranjske opštine, gde je poplavljeno tridesetak kuća i više privrednih objekata, a jedna porodica iz Vranjske Banje morala je da bude evakuisana. Prve procene govore da je pod vodom oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Po nalogu Štaba za vanredne situacije, zabranjen je prelaz preko mosta na Južnoj Moravi kod sela Korbevac, a voda je podrila i temelje mosta kod sela Mazarać. Most kod Korbevca biće u prekidu za saobraćaj sve dok se ne stvore uslovi za bezbedan prelazak putničkih i teretnih vozila, a za to vreme koristiće se alternativni putni pravci.

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Vranja nalaze se na terenu kako bi se izvršilo uzorkovanje vode iz lokalnih bunara. U međuvremenu usledila je i zabrana korišćenja vode za piće iz lokalne vodovodne mreže, a strahuje se i od najezde glodara i gmizavaca. Voda za piće ugroženim stanovnicima okolnih sela biće dostavljana cisternama. Juče je počelo ispumpavanje vode iz onih objekata gde je to bilo moguće. U opštini Vladičin Han strahuju da zbog velikih padavina ne budu ponovo aktivirana klizišta u višim delovima opštine, odakle je već evakuisano dvadesetak žitelja uglavnom romske nacionalnosti.

„Situacija je za sada pod kontrolom, ali smo spremni i za nove izazove, jer nemoguće je bilo šta da sada uradimo sa klizištima osim da evakuišemo one najugroženije”, rekao je Branislav Tošić, predsednik opštine Vladičin Han.

Problema zbog visokog nivoa Južne Morave bilo je i nizvodno od Vladičinog Hana i u naseljima Predejane i Grdelica, gde je i prethodni poplavni talas doveo do plavljenja domaćinstava. U opštini Bosilegrad i Crna Trava bez struje je više desetina sela u brdsko-planinskom području. Otklanjanje kvarova je otežano zbog nepristupačnog terena kao i velike količine snega.

 “Ne mogu da vam kažem kolika je materijalna šteta dok traje vanredna situacija, jer su nam sada prioriteti da smanjimo rizike po ljude u selima u slivu Južne Morave. Nakon toga uradićemo procenu štete i zatražiti pomoć države, sada nam je najneophodnija pomoć u mehanizaciji”, rekao je Zoran Antić, gradonačelnik Vranja.

Vlada Srbije uputiće pomoć u iznosu od po 50.000 evra Makedoniji i Albaniji zbog poplava koje su pogodile ove dve susedne države, saopšteno je nakon sednice. Odluka o jednokratnoj pomoći je doneta na predlog predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Izvor: Danas i Koordinaciono telo