Arhiva vesti
                   

POČINjE PRIJAVLjIVANjE PRIJEMNIH ISPITA ZA SPECIJALIZOVANA ODELjENjA I UMETNIČKE ŠKOLE

16. April 2024.

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da prijavljivanje učenika za polaganje prijemnih ispita za prijem u specijalizovana odeljenja srednjih škola, kao i u srednje umetničke škole, počinje danas i trajaće do 22. aprila, do 16:00

Elektronska registracija kandidata se vrši na portalu Moja srednja škola - www.mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kojem pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik sa šifrom za esDnevnik, ili nalogom na Nacionalnom portalu za Elektronska identifikacija eID.gov.rs.

Ukoliko učenici ne iskoriste opciju elektronske prijave, prijemni ispit mogu prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova, u svojoj osnovnoj školi, odnosno u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Prijemni ispiti biće organizovani u srednjim školama od 10. do 19. maja, a đaci će svoje rezultate moći da pogledaju na portalu Moja srednja škola - www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Preliminarni plan upisa za školsku 2024/2025. U 2018. godini bilo je predviđeno nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima srednjih škola za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, dvojezična odeljenja, kao i što se tiče srednjih umetničkih škola – likovne, baletske i muzičke.

Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole potrebno je da učenik položi prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.