Arhiva vesti
                   

POČINjE IZRADA KATALOGA ALBANSKIH IMENA

20. Maj 2019.

Beograd – Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić razgovarao je sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji, Andreom Oricijom o ostvarivanju prava na službenu upotrebu albanskog jezika i pisma, odnosno na upotrebu ličnog imena pripadnika albanske nacionalne manjine.

Zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, započeće se izrada Kataloga albanskih imena koji će omogućiti da matičari u Srbiji upišu imena pripadnika albanske nacionalne manjine u matične knjige apsolutno precizno i tačno, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ovaj posao je od izuzetne važnosti za naše građane koji su pripadnici albanske manjine i ostvarivanje svih njihovih prava", rekao je Ružić.

Naveo je da će se do 3. septembra raditi na popisivanju svih imena iz matičnih knjiga Leskovca, Niša, Vranja, Bujanovca, Preševa i Medveđe i njihovoj transkripciji na srpski jezik i pismo.

Kako isitče ministar, Albanci su se suočavali sa problemima u ostvarivanju pojedinih prava ukoliko se u različitim dokumentima lično ime transkribuje različito.

"Katalog će pomoći i pri upisu novorođenih beba i pribavljanju osnovne dokumentacije kroz projekat 'Bebo, dobrodošla na svet'", rekao je Ružić.

Ambasador Oricio je istakao da će Misija OEBS-a u Srbiji nastaviti da podržava ovakve aktivnosti koji imaju za cilj veće mogućnosti za ostvarivanje prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji.

"Verujem da udruženim snagama možemo ovaj kompleksan posao sprovesti na odgovarajući način i obezbediti instrument za ostvarenje ljudskih prava", dodao je ambasador.

Sastanku je prisustvovala direktorka Službe Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Danijela Nenadić i predstavnici gradova Leskovca, Niša i Vranja i opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo