Arhiva vesti
                   

Petar Pan i Zvončica u Preševu i Bujanovcu

29. April 2009.

U prepunoj sali Doma kulture u Bujanovcu, učenici osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri“ sa učiteljima, pevajući i igrajući sa glumcima oduševljeno su pogledali predstavu „Avanture Petra Pana“ pozorišne trupe „Iza kulisa“ iz Novog Sada. Oko 400 mališana gromoglasno je bodrilo Petra Pana u borbi sa „zlim“ kapetanom Kukom i na kraju aplauzom ispratilo glumce.
Interesovanje za predstavu prevazišlo je očekivanja organizatora, a radost i zadovoljstvo mališana iznenadilo je i glumce koji su ih vodili kroz čarobne svetove bajki. Bujanovački mališani su sa glumcima pevali, igrali i putovali kroz avanture Petra Pana i Zvončice. Po završetku predstave, deca su još dugo razgovarala sa glumcima, tražeći nove predstave i nove avanture.
Predstavu su pratile i dve lokalne televizijske stanice, koje su razgovarale sa mališanima i prenele njihovo zadovoljstvo gostovanjem predstave u Bujanovcu.

Nekoliko sati kasnije, „Avanture Petra Pana“ gostovale su u Preševu gde ih je sa istom radošću dočekalo oko 350 mališana iz osnovne škole „Vuk Karadžić“. Deca iz Preševa i njihovi učitelji zatražili su od glumaca da ponovo gostuju u tom gradu, sa novim avanturama i novim pričama. Po završetku predstave, deca su htela da saznaju više o svojim omiljenim junacima, pokazujući veliko interesovanje za pozorište i dečije predstave.
Lokalne televizijske stanice snimale su predstavu i zabeležile utiske glumaca, dece i učitelja.

Po završetku predstave u Preševu, Aca Lazić koji u predstavi igra Petra Pana, rekao je da je izuzetno zadovoljan zbog mogućnosti da „Avanture Petra Pana“ gostuju u Bujanovcu i Preševu, te da reakcija dece i njihovo učešće u predstavi govore o potrebi da se na jugu Srbije ojača kulturna aktivnost. Lazić je potvrdio spremnost da u narednom periodu nastavi saradnju sa Koordinacionim telom, u cilju organizovanja projekata i aktivnosti u oblasti kulture.

Predstavu „Avanture Petra Pana“ organizovala je Služba Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ovo je prvo gostovanje dečije predstave u poslednjih deset godina, a organizovano je u okviru programa za decu i omladinu Službe Koordinacionog tela.

Interesovanje i radost dece govore najjasnije o neophodnosti ulaganja u mlade. Koordinaciono telo će do kraja godine nastaviti da organizuje slične aktivnosti za decu i omladinu u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.