Arhiva vesti
                   

PČINjSKI OKRUG DOBIJA REGIONALNU DEPONIJU SA CENTROM U VRANjU

30. Oktobar 2023.

Pčinjski okrug dobiće regionalnu sanitarnu deponiju u Vranju, odnosno proširenje postojeće deponije “Meteris”, najavljuje ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Vrednost investicije faze 1 je 13,3 miliona evra, od čega je 10 miliona evra zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona. Završetak radova predviđen je za kraj 2026. godine.

Projektom su obuhvaćeni i Surdulica, Trgovište, Preševo, Bujanovac i Bosilegrad, čiji će otpad završavati na deponiji “Meteris”.

Prva faza obuhvata nabavku opreme za sakupljanje komunalnog otpada u Vranju i okolnim opštinama, a druga potpuno uspostavljanje “sistema dve kante”, nabavkom opreme za separaciju otpada na mestu nastanka, izgradnju transfer stanica i reciklažnih dvorišta.

Ukupna vrednost investicija faze 1 u Vranju je 13,3 miliona evra, od čega je za prvu fazu regionalnog centra upravljanja otpadom u Vranju i opremu za sakupljanje komunalnog otpada vrednost investicije 12,5 miliona evra, dok je za prvu fazu nabavke opreme za sakupljanje komunalnog otpada u okolnim opštinama predviđeno 800.000 evra - navodi Vesić.

Osim Pčinjskog, u planu je regionalni sistem upravljanja otpadom u Rasinskom okrugu, sa centrom u Kruševcu.

Tamo će biti izgrađena deponija, odnosno proširena postojeća i tu će se odlagati otpad iz Kruševca, Aleksandrovca, Varvarina, Ćićevca, Brusa, ali i Blaca. Vrednost je 14,7 miliona evra.

Izvor: Južne vesti
Autor: Tamara Radovanović