Arhiva vesti
                   

PBILD PROGRAM POMAŽE ZAPOŠLjAVANjE

29. Juli 2011.

Bujanovac – Program različitih agencija Ujedinjenih nacija „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj“ (PBILD) koji se realizuje u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu,  juče je u Bujanovcu  predstavio program za zapošljavanje mladih i ugroženih lica na jugu Srbije, čija ukupna vrednost iznosi petnaest miliona dinara.

PBILD program obezbeđuje obuke i mogućnosti za zapošljavanje ugroženih lica koja se nalaze na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju i Leskovcu, dok program zapošljavanja mladih organizuje obuke i stvara mogućnosti za zapošljavanje ugroženih mladih ljudi koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje u filijali Leskovac.

Programi će obezbediti zapošljavanje oko 160 mladih i ugroženih lica.

Programe zapošljavanja sprovode filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju i Leskovcu, a sredstva za realizaciju su obezbeđena kroz komponentu za zapošljavanje PBILD programa. Javni poziv za učešće u programima ili aktivnim merama za zapošljavanje objavljen je na internet strani Nacionalne službe za zapošljavanje kao i na internet adresi Ujedinjenih nacija.

Pravo da konkurišu imaju svi privredni subjekti u svim oblicima svojine koji su registrovani u Agenciji za privredne registre Republike Srbije najmanje šest meseci pre datuma podnošenja zahteva. Ostali privredni subjekti mogu da konkurišu ukoliko su registrovani najmanje šest meseci pre datuma podnošenja prijave, i ukoliko ispunjavaju ostale zahteve navedene u javnom pozivu.

Program PBILD je inicijativa vredna 8 miliona dolara koji finansiraju Vlade Norveške, Španije, Švedske i Švajcarske sa ciljem da se poboljšanja kapaciteta stručnih resursa na jugu Srbije za inkluzivni, miroljubivi i održivi razvoj. PBILD program je fokusiran na četiri oblasti: povećanje kohezije zajednica i ljudske resurse, podjednaki i poboljšani pristup javnim uslugama, povećanje ekonomskog razvoja i povećani kapaciteti za upravljanje migracijama.