Arhiva vesti
                   

PBILD OBEZBEDIO LIČNA DOKUMENTA ZA 700 ROMA

23. Oktobar 2012.

Izvor: Jugpress / Bujanovac - PBILD Program je do sada sproveo oko 100 projekata, među kojima je i obezbeđivanje ličnih dokumenata za oko700 Roma na jugu Srbije, izjavio je Rukovodilac ovog programa Nikolas Herkules.

PBILD podržava niz projekata, od ekonomskih do programa stvaranja novih radnih mesta, od klubova osobama sa invaliditetom do razvoja međuetničkih odnosa i klubova za mlade, dodao je on.

"PBILD radi sa manjinskim zajednicama, posebno sa Romskom , kako bi se ublažio broj tražioca azila, naročito u Belgiji, gde dolazi veliki broj tražilaca azila sa juga Srbije. Ovde na jugu ima oko 700 Roma kojima smo obezbedili lična dokumenta. Kroz lična dokumenta oni ostvaruju i druga prava, ona u zdravstvu i obrazovanju, tako da mogu da nastave školovanje, dođu do posla i ostanu u ovom okruženju. Radimo i sa Kancelarijama za mlade u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, gde mladi, kroz razne programe, dobijaju nova saznanja o pisanju ličnih biografija, nalaženju posla i organizacije vezane za vođenje virtuelnih preduzeća", rekao je Herkules.

Na pitanje kakva je implementacija projekata po okruzima, on je odgovorio "mi ne radimo sami na sprovođenju projekata, već u partnerstvu sa opštinama. U gradovima i opštinama čiji su gradonačelnici i predsednici opština proaktivni, i rezultati su mnogo bolji. To im omogućava da lakše i spremnije dočekaju sredstva Evropske unije za projekte. Želeo bih da pošaljem poruku opštinama, odnosno našim partnerima, da je veoma važno zaposliti profesionalne ljude, koji znaju kako da sačine dobre projekte. Ti projekti trebalo bi da imaju odgovarajuće budžete, kako bi lakše od Evropske unije mogla da se dobiju sredstva za projekte, što će omogućiti ubrzan i bolji razvoj svih opština. Na početku rada PBILD programa, davali smo puno komentara na predloge projekata, u cilju njihovog poboljšanja, a sada, nakon postignutog poboljšanja, dajemo vrlo malo komentara,“ rekao je Herkules.