Arhiva vesti
                   

OVE GODINE TREĆINA KOTLOVA VIŠE

9. Januar 2013.

Izvor: Pregled / Bujanovac - Pred oko 130 radnika „Megala“ obećavajuća je godina. Najpre im je fabrika  nadoknadila zaostale zarade, a pre tri godine firma im je dugovala 15 plata. Uz podršku Fonda za razvoj, do isteka minule godine, dug im je gotovo u celosti vraćen.

„Još jedna zarada biće isplaćena sredinom januara. Tom isplatom skinućemo veliku obavezu prema radnicima i lakše ćemo poslovati u narednim godinama“, izjavio je Dragoljub Kostić, direktor bujanovačke fabrike kotlova i opreme za centralno grejanje.

Kredit Fonda za razvoj od 40 miliona dinara pomogao je „Megalu“da izađe iz krize. Proizvodnja je ne samo stabilizovana, već se iz godine u godinu širi. Proširen je asortiman proizvoda, osvojena su nova tržišta i povećan je plasman. Sve to je omogućilo da zaposleni počnu da primaju plate redovno, ali i da istovremeno naplaćuju svoja ranija potraživanja. „Megal“ je 2010. godine proizveo i prodao dve hiljade kotlova, da bi lane proizvodnja dostigla dve i po hiljade komada.

Pored toga, uveden je i nov proizvodni program. U godini koja je počela, kako navodi Kostić, fabrika bi trebalo da proizvede 3.200 kotlova, odnosno 30 odsto više nego lane, što je čak 60 odsto više nego pre tri godine. To će uticati na nastavak poboljšavanja standarda zaposlenih. Skoro dve trećine kotlova napravljenih u „Megalovim“ pogonim završava na inostranom tržištu: u Grčkoj, Makedoniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu i Metohiji.