Arhiva vesti
                   

OTVOREN 4. NAGRADNI KONKURS „FONDA SVETLANA ĐURĐEVIĆ LUKIĆ“ ZA STUDENTSKE RADOVE O TEMI LjUDSKE BEZBEDNOSTI (ROK: 30. SEPTEMBAR 2020)

29. Juli 2020.

Centar za istraživanje javnih politika je raspisao četvrti godišnji poziv za studente osnovnih, specijalističkih, master i doktorskih studija u Republici Srbiji za učešće u nagradnom konkursu Fonda „Svetlana Đurđević Lukić“.

Organizovanje nagradnog konkursa predstavlja istovremeno promociju ljudske bezbednosti kao centralne teme istraživačkog interesovanja Svetlane Đurđević Lukić (1963-2016), jedne od osnivačica Centra za istraživanje javnih politika i njegove prve direktorke.

S obzirom da je pandemija korona virusa COVID-19 obeležila 2020. godinu, ovogodišnji nagradni konkurs je tematski posvećen uticaju pandemije novog virusa korona na različite dimenzije ljudske bezbednosti i pretnjama koje virus predstavlja za pojedinca u različitim domenima.

Na konkursu mogu da učestvuju svi zainteresovani studenti osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija koji su zainteresovani za teme iz oblasti ljudske bezbednosti.

Neophodan kriterijum za učešće je da kandidatu/kandidatkinji studentski status ne ističe do 15. marta 2021. godine, jer se stipendije isplaćuju počevši od dodele nagrada u naredna dva, odnosno tri meseca. Pri dostavljanju radova potrebno je da se dostavi i overena potvrda fakulteta o studentskom statusu kandidata/kandidatkinji.

Teme konkursa u 2020. Godini su:

  • Kako pandemija virusa COVID-19 utiče na sistem smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji?
  • Vanredna situacija ili vanredno stanje: šta je bolji odgovor u slučaju COVID-19?
  • Privatnost u doba karantina
  • Migracije i COVID-19
  • Karantin i nasilje u porodici
  • Informisanje ili sekuritizacija virusa COVID-19

Najbolja dva rada (jedan rad iz kategorije osnovnih studija i jedan rad iz kategorije studija drugog stepena) biće nagrađeni tromesečnom, odnosno dvomesečnom stipendijom. Nagrađeni radovi biće objavljeni u dvojezičnom zborniku radova zajedno sa ostalim odabranim tekstovima uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji.

Radove je potrebno dostaviti do 30. septembra 2020. godine.

Rukopisi se dostavljaju isključivo elektronskom poštom na imejl adresu konkurs@publicpolicy.rs  sa naznakom Nagradni konkurs_Ime i prezime_Fakultet_nivo_studija.

Više informacija o uslovima konkursa, uputstvo za citiranje i odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi sa konkursom možete pronaći na sajtu Centra za za istraživanje javnih politika http://publicpolicy.rs/projekti/32_Fond-Svetlana-%C4%90ur%C4%91evi%C4%87-Luki%C4%87#.XyCTI54zbcv

Izvor: Centar za istraživanje javnih politika i Koordinaciono telo