Arhiva vesti
                   

OSNOVNE ŠKOLE U PČINjSKOM OKRUGU POHAĐA 77 ĐAKA MIGRANATA

12. Decembar 2017.

Osnovne škole u Vranju, Preševu, Bujanovcu i Bosilegradu pohađa 77 dece izbeglica i migranata sa Bliskog istoka koji su sa svojim roditeljima smešteni u prihvatnim centrima u ta četiri grada, izjavio je merntor Ministarstva prosvete za decu migrante u Pčinjskom okrugu, Saško Nikolić. 

On je agenciji Beta rekao i da su deca migranti u svim gradovima osim u Preševu počela da prate celodnevnu nastavu. Nikolić je objasnio da u Preševu ta deca i dalje pohađaju od dva do četiri časa dnevno, dodajući da je najviše školske dece migranata iz Sirije, Iraka i Irana.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Preševu pohađa 36 dece iz Prihvatnog centra u tom gradu, a Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Bujanovcu pohađa 16 dece, dok njoš 13 njih čeka sistematski pregled da bi se priključilo nastavi.

„Imamo nekoliko takvih učenika i u srednjim školama, Poljoprivrednoj jedan đak iz Prihvatnog centra, Ekonomskoj školi u Vranju četvoro đaka, a još tri učenika u Preševu čekaju takođe sistematski pregled da bi počeli da pohađaju nastavu u preševskoj Gimnaziji“, objasnio je Nikolić.
Nikolić je naglasio da do sada nikakvih problema nije bilo sa učenicima iz prihvatnih centara, a nastavnici na različite načine prevazilaze jezičke barijere.

„Za decu migrante i izbeglice obezbeđen je svakodnevno prevoz od prihvatnih centara do škola koje pohađaju, a različite nevladine organizacije obezbeđuju i užinu“, rekao je Nikolić.

Broj dece koja pohađaju škole u Pčinjskom okrugu trenutno je manji za 13 u odnosu na njihov broj od pre mesec dana, kada je pet škola u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu pohađalo ukupno 90 dece migranata i izbeglica.

Izvor: Agencija Beta, Večernje novosti i Koordinaciono telo