Arhiva vesti
                   

ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA NA JUGU SRBIJE: ODGOVOR NA COVID–19

29. Jun 2020.

Predstavljamo vam drugi izveštaj koji obuhvata monitoring organizacija civilnog društva u tri opštine na jugu Srbije: Bujanovac, Preševo i Vranje.

Prvi izveštaj možete pogledati  na https://www.gradjanske.org/wp-content/uploads/2020/06/Odgovor-OCD-sa-juga-Srbija-na-COVID19-Gradjanske-inicijative.pdf ).

Informacije su prikupljene u saradnji sa lokalnim organizacijama iz ove tri opštine. Lokalne organizacije su prikupile informacije na osnovu desk istraživanja, kao i direktnog kontakta sa drugim organizacijama i medijima u ove tri opštine. Informacije predstavljene u izveštaju se odnose na opšte informacije o samoj opštini, opšte informacije o organizacijama civilnog društva, opštu sliku lokalnih medija, opšte informacije u vezi sa COVID-19, kao i na odgovor civilnog društva tokom krize izazavane virusom COVID-19.

Pomenute tri opštine su multietničke zajednice na jugu Srbije, sa albanskim, srpskim i romskim stanovništvom. Otkako je albanska nacionalna zajednica bojkotovala popis stanovništva iz 2011. godine, nema zvaničnog broja pripadnika albanske nacionalne manjine, ali procenjuje se da više od 100.000 njih živi na jugu Srbije. Zbog toga se Nacionalno veće za albansku nacionalnu manjinu nalazi u Bujanovcu.

Izveštaj pokriva period od prvog do petnaestog juna i možete ga preuzeti na 

https://www.gradjanske.org/wp-content/uploads/2020/06/Odgovor-OCD-sa-juga-Srbija-na-COVID19-Gradjanske-inicijative.pdf

Izveštaj je izrađen uz podršku organizacije Peaceful Change initiative.

Izvor: Građanske inicijative i Koordinaciono telo