Arhiva vesti
                   

ORDENOM ČASTI SA ZLATNIM ZRACIMA POSTHUMNO JE ODLIKOVAN GENERAL MAJOR ZORAN STANKOVIĆ, PATOLOG, PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA

10. Januar 2022.

Banjaluka - Beograd - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je odlikovanja povodom 30. godišnjice tog entiteta BiH.

Među laureatima su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, a posthumno patolog, general Zoran Stanković.

Odlikovanja i priznanja dodeljena su velikom broju pojedinaca, institucija, udruženja, studenata i učenika za posebne zasluge na polju javnih delatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka Republike Srpske. Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovan je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić "za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske".

Ordenom Karađorđeva zvezda Republike Srpske prvog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske, odlikovani su general major Srpske Mićo Grubor i general potpukovnik Vojske Republike Petar Škrbić. Ovim ordenom posthumno je odlikovan pukovnik Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović. Ordenom Njegoša prvog reda, za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Republike Srpske i Srbije odlikovani su Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Zoran Đorđević, direktor Pošta Srbije. Ordenom Njegoša prvog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je i Spasoje Orašanin, general major Vojske Republike Srpske. Ordenom Njegoša drugog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je general major Vojske Republike Srpske Momčilo Prstojević. Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovan je ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Marko Đurić.

Ordenom časti sa zlatnim zracima posthumno je odlikovan general major Zoran Stanković, patolog, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i nekadašnji ministar zdravlja i odbrane Republike Srbije. Medaljom zasluga za narod, odlikovana je kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske - predsednik Komisije Siniša Karan i članovi Vojislav Gligić, Nedeljko Glamočak, Dragoljub Reljić, Zdenka Gojković, Perica Bundalo, Davor Šešić, Milan Petković i Goran Zmijanjac. Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovan je bivši pripadnik Specijalne policije Istočna Ilidža Željko Milić, borac prve kategorije, koji je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu više puta teško ranjavan.

Izvor: 021.rs, Koordinaciono telo