Arhiva vesti
                   

OLAKŠANjE PRISTUPA ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ZA ROMSKE ZAJEDNICE U JUŽNOJ SRBIJI

31. Maj 2013.

Vranje – NVO „NEKSUS“ iz Vranja je u februaru 2013. godine započela implementaciju projekta „Olakšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti za romske zajednice u južnoj Srbiji“. Projekat finasira Fondacija KARITAS Luksemburg, a projektne aktivnosti će se sprovoditi od februara 2013. godine do januara 2014. godine u Vranju, Vranjskoj Banji i Bujanovcu.

Cilj projekta je poboljšanje statusa zdravstvene nege ranjivih grupa putem fokusiranja na Rome u južnoj Srbiji, kao i poboljšanjem sposobnosti žena i starih da se samostalno brinu o svom zdravlju i podizanjem svesti mladih o opštim pitanjim zdravstvene nege.

Pristup koji se koristi za ostvarivanje rezultata projekta je rad zdravstvenih posrednika, koji će sprovoditi različite edukativne aktivnosti i organizovati vršnjačke događaje i akcije u zajednici i na taj način olakšati ranjivim grupama pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Predstavnici NVO NEKSUS će imati i mogućnost da nastave započetu saradnju i prodube partnerstvo sa predstavnicima zdravstvenih i drugih odgovarajućih institucija i organizacija.

Projektnim aktivnostima je obuhvaćeno 10 aktivista iz zajednice, kao i oko 1.120 mladih osoba, žena i starih lica. Efekti projekta će dopreti do najmanje 3.000 osoba, koje će biti uključene u prezentacijske, edukativne i promotivne aktivnosti, i do kojih će stići poruke o vrednostima za koje se projekat zalaže.

Izvor: NVO NEKSUS, Vranje