Arhiva vesti
                   

OGRANIČENO OKUPLjANjE I RAD UGOSTITELjSKIH OBJEKATA U LESKOVCU I MEDVEĐI

7. Juli 2020.

Leskovac, Medveđa - Iako je nakon pogoršanja epidemiološke situacije na jugu Srbije Leskovac prvi doneo konkretne mere za sprečavanje širenja virusa korona, poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, Gradski štab za vanredne situacije doneo je nove. Ugostiteljski objekti će raditi do 23 časa, ograničeno je okupljenje, a maske su obavezne u javnom i taksi prevozu. Iste mere doneo je i nadležni Štab u opštini Medveđa.

Već desetak dana se beleži porast broja obolelih od kovida na jugu Srbije, a Leskovac je prvi ponovo uveo mere. Ipak, zbog loše epidemiološke situacije, ponovo je zasedao Gradski štab za vanredne situacije.

Odluka je da se rad ugostiteljskih objekata ograniči, zaposleni moraju nositi maske, kao i gosti prilikom ulaska i izlaska iz prostorija i korišćenja toaleta. Pridržavanje propisanih mera će kontrolisati nadležne inspekcije.

Diskoteke mogu da rade samo u statičnom režimu - gosti mogu biti za stolovima za sedenje, dok je igranje i stajanje uz stolove zabranjeno. Broj ljudi koji može boraviti u zatvorenom prostoru je 100, a na otvorenom 500, uz poštovanje mere fizičke distance i korišćenje zaštitne maske.

Preporuka Zavoda za javno zdravlje je da se na 2 nedelje u obrazovnim ustanovama odlože svi skupovi i svečanosti, kao i svadbe, krštenja, žurke i druge proslave sa većim brojem učesnika.

Na 2 nedelje će biti zatvoreni spa i velnes centri, kao i bazeni na zatvorenom, dok će  rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana biti organizovan uz sprovođenje svih mera zaštite.

Preporuka je da se zaštitne maske nose na pijacama, a obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace. Preporuka je da se u parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima održava fizička distanca od 2 metra, osim ukoliko se u njima boravi sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva,  navode u Štabu.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u javnom i taksi prevotzu, a osobama bez maske zabranjen je ulaz u vozila javnog i taksi prevoza.

Sprovođenje propisanih mera kontrolisaće Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije Gradske uprave Leskovca.

Iste mere važe i na teritoriji opštine Medveđa, a kontrolisaće ih tamošnja inspekcija.

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo