Arhiva vesti
                   

ODGOVOR PREMIJERA SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA PITANjE POSLANIKA ŠAIPA KAMBERIJA

1. Avgust 2014.

Beograd - Odgovarajući na pitanje poslanika albanske manjine u parlamentu Srbije Šaipa Kamberija kada će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iz te zajednice dobiti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će udžbenici stići do prvog septembra:

„Potpuno ste u pravu i takvih problema je bilo i ranije. Ima problema i sa udžbenicima na hrvatskom i na bugarskom jeziku i mi ćemo dati sve od sebe da pre 1. septembra to ispravimo. Država će sve svoje obaveze prema svim svojim građanima da ispunjava, ali očekujemo da vi lično i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispunjavaju svoje obaveze prema državi i počnu da plaćaju struju redovno, jer Srbija ima pravo da naplati ono što joj pripada ", rekao je Vučić.

„Zamolite birače da prime od države udžbenike na albanskom jeziku, obezbedićemo im to, mi to ne činimo zbog Evrope već zbog toga što poštujemo sve naše građane", rekao je Vučić i dodao „ne morate da volite Srbiju, ali vas molim da je poštujete i počnete da izmirujete obaveze prema njoj".

Na Kamberijevu opasku da mu nije poznato da u bilo kom dokumentu Srbije, Ustavu, zakonima i međunrodnim konvencijama, piše da prava manjina zavise od plaćanja struje, premijer Vučić je ponovio da će problemi sa udžbenicima biti rešeni do početka naredne školske godine.

„A vi se postarajte da izmirujete račune za struju", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će sada „početi da padaju svi oni koji imaju para a ne plaćaju struju", pa ne bi, kako je rekao, bilo u redu da je "vi” (Albanci) ne plaćate godinama".

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo