Arhiva vesti
                   

OD SEPTEMBRA MOGUĆE PODIZANjE KREDITA DO 90.000 DINARA U BANKAMA GDE NEMATE RAČUN

31. Avgust 2020.

Beograd - U bankama će početkom septembra biti moguće uzeti kredit do 90.000 dinara iako u toj banci nemate otvoren račun. Odluka o odobravanju kredita će biti isključivo na banci.

Novim propisima centralne banke, bankama je data mogućnost da odobravaju kredite do 90.000 dinara osobama koje ne primaju zaradu preko računa u njima.

Kredit će biti moguće vraćati do dve godine, što bi uz kamatu od desetak odsto značilo mesečnu ratu oko 4.150 dinara tokom 24 meseca.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi sa ovim kreditom je da li mogu da ga uzmu i studenti, nezaposlena lica ili građani koji rade na crno. Odgovor je negativan, jer je jedan od ključnih uslova za odobravanje kredita u Srbiji dokaz o zaradi, bilo da je u pitanju plata ili penzija.

Banke odobravaju kredite i građanima koji rade na određeno vreme, ali im poslednju ratu vezuju za istek radnog odnosa. Građani kojima bude odobren kredit će morati da potpišu izjavu i da je daju pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Svaka banka će ponaosob odlučivati kolika će biti kamata. Sadašnja situacija je da se keš kredit u bankama može uzeti po prosečnoj kamati od oko 10 do 12 odsto, što bi u slučaju kredita od 90.000 dinara na dve godine značilo prosečnu mesečnu ratu od oko 4.150 dinara.

Banke će proveravati kreditnu istoriju dužnika, odnosno da li postoje kašnjenja u otplati drugih kredita i dugovanja po karticama.

Izvor: Blic, Južne vesti i Koordinaciono telo