Arhiva vesti
                   

Obraćanje g-dina Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, odbornicima Skupštine opštine Bujanovac, 29. decembar 2008. god

29. Decembar 2008.

Poštovani Predsedniče Skupštine opštine Bujanovac,

Poštovani odbornici,

Obraćam vam se povodom današnjeg dnevnog reda Skupštine opštine Bujanovac na kojoj će odbornici odlučivati o pitanjima od izuzetne važnosti za građane opštine.

Želim da kao predsednik Koordinacionog tela podvučem da je najvažniji princip u našem zajedničkom radu postizanje, održanje i unapređenje principa multietničnosti i srazmerne zastupljenosti etničkih zajednica u procesima odlučivanja u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Princip multietničnosti postignut je, dogovorom svih strana, još 2002. godine i naša je zajednička odgovornost da se taj princip održi u cilju dobrobiti svih građana ove tri opštine.

Multietničnost je jedina budućnost Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ovaj proces je vrednost na kojem se temelji politika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog tela. Stoga naglašavam da svaka odluka koja ne doprinosi ostvarenju ovog cilja, ugrožava naše zajedničke napore da Preševo, Bujanovac i Medveđu učinimo jakim i stabilnim opštinama. Uveren sam da je proces postizanja multietničnosti neminovan i da je stub uspešne i održive integracije. Drugim rečima, budite uvereni da je sadašnje stanje jednoetničkih vlasti u Bujanovcu i Preševu neodrživo.

Koordinaciono telo smatra da sve zajednice imaju odgovornost za ostvarivanje vizije Preševa, Bujanovca i Medveđe kao razvijenih opština. Stoga je važno da predstavnici svih zajednica budu ravnomerno uključeni u organe lokalne vlasti. Ovoj princip, poštovani odbornici, mora biti primenjen i u svetlu rasprave i odlučivanja po tačkama dnevnog reda današnje sednice Skupštine opštine.

Pozivam vas da još jednom pokažete odgovornost i rešenost da zajednički rešavamo pitanja od važnosti za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Od vas očekujem da donesete odluke koje neće ugroziti napore da se formira multietnička vlast u Bujanovcu. Konačni dogovor o multietničkoj vlasti u Bujanovcu i Preševu je uslov za uspešan dalji rad i ostvarivanje ciljeva kojima težimo.

Na kraju želim da vas obavestim da sam razmotrio sve vaše primedbe na nacrt Strategije Koordinacinog tela i da sam uveren da ćemo u tom pogledu ostvariti puno razumevanje, kao i u pogledu reorganizacije Koordinacinog tela kako bi se glas vas koji živite u ovima opštinama još jače čuo.

Stoga, poštovani odbornici, postoje velike šanse da 2009. bude godina značajnih uspeha u Medveđi, Preševu i Bujanovcu. Otklonite sve prepreke koje nam na tom putu stoje, a jedna od najvećih u ovom trenutku jeste činjenica da nema dogovora o učešću Srba i Roma u vlasti u Bujanovcu i Preševu. Uveren sam da ćete pokazati odgovornost i da ćete u skladu sa tim na današnjoj sednici doneti odgovarajuće odluke.

Poštovani Predsedniče Skupštine opštine, poštovani odbornici, dozvolite da Vam na kraju poželim svaku sreću, zdravlje i uspeh u novoj 2009. godini.