Arhiva vesti
                   

OBJAVLjEN VODIČ „MOJA PRAVA U SLUČAJU DA SUĐENjE TRAJE NERAZUMNO DUGO“

18. Februar 2020.

Vodič „Moja prava u slučaju da suđenje traje nerazumno dugo“ namenjen je građanima kako bi se upoznali sa svojim pravima i obavezama u slučaju da dužina sudskog postupka ugrožava njihovo pravo na pravično suđenje, kao i da im pruži neophodne informacije o zaštiti.

Dužina trajanja sudskih postupaka je jedan od najprepoznatljivijih problema koji ugrožavaju pravnu sigurnost građana i vladavinu prava. Duga suđenja i troškovi koje nose sa sobom često su razlog zbog kog građani odustaju ili ni ne pokušavaju da zaštite svoja prava. Ukoliko se godinama čeka na presudu u krivičnom predmetu, o izdržavanju deteta ili na presudu o nezakonitom otkazu, život pogođenih građana često postaje nepopravljivo otežan.

U Srbiji je veliki broj građana pogođen ugrožavanjem prava na suđenje u razumnom roku. O tome govori i podatak da se najveći broj presuda Evropskog suda za ljudska prava, donetih protiv Srbije u 2018. godini, odnosi baš na dužinu trajanja sudskih postupaka, a brojni su i postupci pred domaćim pravosudnim organima. Ovaj vodič teži da građanima na što jednostavniji i praktičan način pomogne da aktivno učestvuju u zaštiti svog prava pred sudovima. Vodič se posebno bavi Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji građanima omogućava da pravovremeno reaguju u slučaju da njihovo suđenje traje neopravdano dugo, kao i da im bude nadoknađena šteta koju su pretrpeli zbog toga.

Vodič je nastao kao rezultat aktivnosti Beogradskog centra za ljudska prava u okviru projekta „Otvorena vrata pravosuđa”, koji realizuje Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Vodič „Moja prava u slučaju da suđenje traje nerazumno dugo“ je dostupan na http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/sr/objavljen-vodič-moja-prava-u-slučaju/

Izvor: www.yucom.org.rs i Koordinaciono telo