Arhiva vesti
                   

OBEZBEĐEN NOVAC ZA POVEZIVANjE RADNOG STAŽA RADNICIMA

14. Mart 2017.

Beograd - Svi bivši radnici kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose i koji imaju „rupu” u stažu, mogu do kraja 2017. godine da se prijave za povezivanje staža. Novac je obezbeđen iz državne kase, a pravo da se prijave imaju zaposleni u firmama u procesu privatizacije, restrukturiranja ili u stečaju.

Prema zaključku Vlade, odluka se odnosi na sve koji su 13. avgusta 2014. imali oznaku „u restrukturiranju”, a koji su stekli uslov za penziju. Isto važi i za bivše zaposlene nad kojima je stečaj otvoren u 2015, 2016. i 2017. godini, ali i za sve one koji u 2017. ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.

Do kraja prošle godine  su samo 923 radnika uspela da povežu staž i da ostvare jedan od uslova za penziju, iako je država obezbedila novac za 13.000 zaposlenih iz preduzeća u restrukturiranju.Nadležni su tokom 2016. naglašavali da produženja roka za povezivanje radnog staža neće biti, ali država je ipak odlučila da to učini i u 2017, jer je prošle godine odziv radnika na koje se odluka odnosila bio mali.

Zaposleni koji reše da na ovaj način povežu staž, moraju da znaju da je različit postupak za podnošenje zahteva za radnike preduzeća u restrukturiranju, a drugačiji za povezivanje staža bivšim zaposlenima u firmama nad kojima je stečajni postupak otvoren u poslednje dve godine ili će to biti učinjeno ove godine.

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo