Arhiva vesti
                   

NOVI SAD POMAŽE PČINjSKOM OKRUGU

16. Jun 2016.

Novi Sad - Novi Sad će uputiti Pčinjskom okrugu, odnosno opštinama Bujanovac, Preševo i Bosilegrad, pomoć u borbi protiv nodularnog dermatitisa, opasne zarazne bolesti stoke poznate i kao „stočna variola vera”, koja se prenosi ubodom insekta.

Kako navode u kabinetu gradonačelnika Miloša Vučevića, Novi Sad će na jug Srbije uputiti helikopter ili avion za zaprašivanje komaraca, u zavisnosti za čim bude bilo potrebe. U ugrožena područja će biti poslato i 15 vozila sa uređajima za suzbijanje insekata sa zemlje, preparati za suzbijanje insekata koji su prenosnici, preparati za dezinfekciju koji suzbijaju virus, kao i ljudstvo koje će rukovati vozilima.

Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda.

Apelu Vlade Srbije pridružuje se i grad Novi Sad, te poziva vlasnike životinja da sumnjive slučajeve blagovremeno prijave lokalnim veterinarskim stanicama, kaže se u saopštenju kabineta gradonačelnika Novog Sada.  

Izvor: Tanjug, Blic i Koordinaciono telo