Arhiva vesti
                   

NOVE ŠANSE

30. Maj 2011.

Nakon tromesečnog kursa učenja srpskog jezika 90 srednjoškolaca iz Preševa dobilo je diplome, ali i šansu više da dobiju posao u državnim službama. Kurs je finansiralo Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, a organizovala ga je nevladina organizacija Međunarodni ljudski centar. Ta organizacija najavila je i kurs srpskog za Albance zaposlene u državnim i privatnim preduzećima. Podaci govore da je interesovanje za ovaj kurs bilo veliko i da se prijavilo 120 Albanaca, uprkos činjenici da je kurs moglo da pohađa njih 90.

Problemi ekonomske prirode izraženi su u Preševu, a mali broj Albanaca radi u državnim institucijama. Sada se otvaraju konkursi za carinu, poresku upravu i druga mesta, zbog čega je znanje srpskog jezika neophodno.

Za najbolje polaznike prvog kursa, njih 28, biće organizovan drugi stepen, a sledeći kurs počeće 1. juna, najavljeno je iz Međunarodnog ljudskog centra.

Nakon što je istraživanjem utvrđeno da na području svih sedam opština Pčinjskog okruga ima više od 15.000 nepismenih građana, pokrenut je projekat „Druga šansa“ i pozvani građani stariji od petnaest godina da se prijave kako bi vanredno završili osnovnu školu.

„Najveći broj nepismenih je među romskom populacijom, pa očekujemo da i najveći broj vanrednih polaznika za završetak osnovne škole budu Romi. Prijavljivanje će trajati do septembra meseca“, navodi Mirjana Petrović, direktorica Osnovne škole za obrazovanje odraslih u Vranju. Projekat „Druga šansa“ odvija se pod pokroviteljstvom EU, koja je izdvojila četiri miliona evra za ovu namenu.

Na osnovu ugovora koji je potpisan sa italijanskim investitorom do kraja godine trebalo bi da na delu toka Južne Morave kod Vladičinog hana bude izgrađena prva od deset mini-hidroelektrana, potvrdio je predsednik ove opštine Nenad Mitrović. On je precizirao da je vrednost projekta 20 miliona evra te da će njegova kompletna realizacija biti završena u narednih nekoliko godina.

U okviru PBILD programa, koji realizuju Ujedinjene nacije, na jugu Srbije osam predstavnika opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su ugovore za realizaciju projekata za regionalni razvoj u ukupnoj vrednosti od 500.000 dolara. „Cilj bespovratnih sredstava za razvojne projekte jeste da promoviše uravnoteženi društveno-ekonomski razvoj u južnoj Srbiji sa posebnim naglaskom na otvaranju novih radnih mesta, stvaranju prihoda, regionalni ekonomski razvoj, saradnju i partnerstva između opština u južnoj Srbiji“, rekao Nikolas Herkules, menadžer PBILD programa.

Konkurs za projekte za regionalni razvoj bio je otvoren u novembru prošle godine. Opštine sa juga Srbije konkurisale su sa ukupno 18 projekata, od kojih je za osam upravni odbor programa odobrio bespovratna sredstva. Dvanaest opština partnerski će sprovesti ove projekte. Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisali su ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar i Vilijam Infante, stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji.