Arhiva vesti
                   

NEUMORNI ČUVARI NARODNOG STVARALAŠTVA U MEDVEĐI

18. Februar 2019.

Medveđa – Meštani planinskih sela u opštini Medveđa leti se druže na mobama, a zimi na sednicama, kako ih zovu. To su posela na kojima se okupljaju da pevaju, igraju, sviraju, pripovedaju. Od prošle godine imaju i podršku Turističke organizacije.

Sa brda na brdo stiže poziv za druženje: "Večeras sednica u Lecu, javi dalje". Na ulicama u rudarskom selu Lecu je tek pokoji žitelj, a ima ih oko 300. Spremaju se za sednicu. Radovan Vuković je nekadašnji rudar i jedan od najboljih guslara u zemlji. Ostalo im, kaže, od predaka da uz gusle saboruju i pripovedaju.

"Pravi čuvar istorije su gusle. Nastale su od javora, napravljene od jareće kože, struna i onda se s tim prenosilo sa kolena na koleno", priča Vuković.

U prepunoj školskoj sali razležu se zvuci gusala, gajdi, frule. Frulaš Miljan Toković sam komponuje melodije.

"Iz srca, iz duše i onda mi nekad dođe, tako, da mogu da stvorim neke tonove kojima se ponekad i sam iznenadim", kaže Toković.

Uz lepotu zvuka svirale, rado se povede i medevačko kolo.

Sitan vez je i na platnu. I u osmoj deceniji, žene su vešte sa iglama i vretenom. Biljana Šuković veze peškire za svatove i kola, jer joj se udaje unuka.

Neumorni u kolu, ali i u cikvanju i sakrivanju prstena. Stare igre, običaji, pesme. Sednice su od prošle godine i u kalendaru Turističke organizacije.

Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije Medveđa, kaže da pokazuju mladima kako se nekada živelo i družilo, i kako se provodilo vreme u dugim zimskim danima.

Sednice, Kosidba u Marovcu, Bogunovačke igre, Dan usmene tradicije, zalog su za budućnost. Da se sačuva bogata riznica narodnog stvaralaštva Gornje Jablanice.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo