Arhiva vesti
                   

NATAŠA STANISAVLjEVIĆ I NENAD MITROVIĆ POSETILI KORISNIKE KOLEKTIVNOG CENTRA U BUJANOVCU

28. Februar 2024.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević je zajedno sa v.d. direktorom Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Nenadom Mitrovićem, posetila korisnike kolektivnog centra ''Salvatore i Tehnička škola'' u Bujanovcu i tom prilikom razgovarala sa korisnicima o njihovim potrebama. U kolektivnom centru je trenutno smešteno 66 interno raseljenih lica odnosno 18 porodica.

 

''Komesarijat za izbeglice i migracije odgovorno i humano brine o svim lica. Problem ovih porodica je višedecenijski, ali Komesarijat je uložio napore da zajedno sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge ( UNOPS ) i lokalnom samoupravom izgradi zgradu koja je namenjena korisnicima kolektivnog centra i time ćemo im pomoći da konačno reše svoje stambeno pitanje. Završetak izgradnje nove zgrade planiran je do kraja 2024. godine čime će se omogućiti zatvaranje kolektivnog centra ''Salvatore i Tehnička škola'' rekla je komesarka Stanisavljević.

Takođe, nakon obilaska porodica komesarka Nataša Stanisavljević obišla je radove na zgradi i upoznala se sa napretkom radova na izgradnji 12 stambenih jedinica i konstatovala da se radovi odvijaju po planu i da će biti završeni u predviđenom roku. Osim izgradnje, programom je planirano i opremanje svih stambenih jedinica sa nameštajem i belom tehnikom, za koje su sredstava obezbeđena donacijom Vlade Japana.

 

 

Stambeno pitanje za preostalih 6 porodica biće rešeno programom kojim je predviđena kupovina seoskih kuća na teritoriji opštine Bujanovac.

''Izuzetno je bitno da ćemo na teritoriji opštine Bujanovac stambeno rešiti 66 raseljenih lica koja od 1999. godine žive u kolektivnom centru "Salvatore i Tehnička škola'' i to u 12 stanova i 6 kuća. Zahvalan sam na naporima, energiji i trudu, koje ulaze Republički komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević, kako bi problem ovih ljudi bio trajno rešen. Takođe zahvaljujem UNOPS-u, ambasadama Švajcarske i Japana, kao i opštini Bujanovac koji učestvuju u izgradnji stambenog prostora za izbegla i raseljena lica '' izjavio je Nenad Mitrović.

U Republici Srbiji je bilo preko 700 kolektivnih centara kroz koje je prošlo preko 60.000 izbeglica i interno raseljenih lica. Danas na teritoriji Republike Srbije postoji 5 kolektivnih cenatara u kojima je smešteno 127 interno raseljenih lica i 14 izbeglica, od toga na teritoriji AP Kosova i Metohije nalaze se 4 kolektivna centra u kojima se nalazi 61 interno raseljeno lice i 5 izbeglica.

Izvor: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Služba Koordinacionog tela