Arhiva vesti
                   

NAPREDAK NA JUGU SRBIJE PO ŠVAJCARSKOM MODELU

14. Decembar 2017.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Tridesetčetiri lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije su uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije napravile važne korake na polju dobrog upravljanja kako bi bile uređenije, bolje regulisane, ravnopravnije i transparentnije uz više učešća i uključenosti građana u lokalnim zajednicama.

 Ovo je poručeno sa skupa „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je organizovao razvojni program Evropski Progres.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, navela je da razvoj jedne zemlje u mnogome zavisi od toga kako se njome upravlja.   
            
„Mi smo tokom poslednjih 15 godina značajno ulagali u prenošenje naših znanja i iskustava ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu, a kada lokalne samouprave primene te principe u svakodnevnom radu, onda građani žive kvalitetnije, uz unapređene javne usluge,” dodala je  Lojbli.

Tako su 22 opštine uspostavile institucionalni okvir, tačnije formirale stručne centre za dobro upravljanje, a 27 predstavnika i predstavnica lokalnih vlasti su prošli obuku o primeni pet principa dobrog upravljanja u praksi i tako postali trajni resurs za budući održivi razvoj.

Izvor: Evropski Progres i Koordinaciono telo