Arhiva vesti
                   

NAJVEĆI BROJ GRAĐANA SRBIJE AZIL TRAŽI U NEMAČKOJ

23. Mart 2015.

Beograd - Građani Srbije najčešće traže azil u Nemačkoj, a sa druge strane, od početka godine 6.500 lica je izrazilo nameru da traže azil u Srbiji, izjavila je pomoćnica načelnika Uprave granične policije Jelena Vasiljević.

Vasiljević je rekla da je, prema podacima za 2014. godinu, oko 16.000 državljana Srbije tražilo azil na teritoriji Nemačke, oko 1.500 na teritoriji Švedske i oko stotinak državljana na teritorijama Belgije i Švajcarske.

Azil uglavnom traže ekonomski migranti, najviše u Nemačkoj, jer su tamo još najveća socijalna davanja, a najčešće azil traže ljudi sa juga Srbije, sa područja Bujanovca, Preševa, Vranja i Leskovca, istakla je Vasiljević.

Vasiljević je precizirala da je od početka godine već 6.500 lica izrazilo nameru da traže azil u Srbiji, da je reč o osobama koje se kratko zadržavaju na teritoriji Srbije i koje nastavljaju put ka zemljama EU.

Na pitanje koliko je smanjen broj ilegalnih migranata sa Kosova i Metohije, Vasiljević je odgovorila da je „vrh" bio u februaru, kada je registrovano oko 1.000 lica, a da je od početka marta zabeleženo samo oko 30 lica, koji su sprečeni u ilegalnom prelasku na granici sa Mađarskom.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo