Arhiva vesti
                   

NAJVEĆA LETNjA AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANjA KRVI NA JUGU SRBIJE

12. Avgust 2014.

Bujanovac - Leti se obično smanje zalihe krvi, zbog čega se odlažu operacije pacijenata. U Srbiji je dnevno potrebno hiljadu jedinica krvi, a bolnici u Vranju oko 15. U slučaju vanrednih situacija potreno je i duplo više krvi.

Iz tog razloga se u selu Rakovac, koje se nalazi u opštini Bujanovac, tradicionalno svakog leta organizuje najveća akcija dobrovoljnog davanja krvi na jugu Srbije.

U poslednjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je oko 120 jedinica krvi. Davaoci su bili radnici Bivode, Telekoma, Policijske uprave u Vranju, vojnici, volonteri Crvenog krsta u Bujanovcu, ali i sami meštani.

Dr Milan Živković, lekar VMA, je ovim povodom rekao: „Uvek je u letnjim mesecima problem, ali mi se snalazimo, rešavamo ga, tako da konkretno nemamo poteškoća sa zbrinjavanjem, lečenjem i operativnim programom“.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi Bivoda, u saradnji sa drugim kompanijama, policijom i Vojskom, organizuje šesti put. Do sada je u tim akcijama prikupljeno više od 300 jedinica krvi.

Dejan Ilić, direktor Bivode, je povodom akcije dobrovoljnog davanja krvi izjavio: „Svake godine imamo povećani broj davalaca. Što znači da ljudi žele da pomognu, da daju krv, da spasu život nekome, samo ih treba animirati“.

Predrag Stanković, iz Telekomovog  Udruženja „Od srca",  je izjavio da to

udruženje pokriva celu tertoriju Srbije, kao i da je najviše jedinica krvi prikupljeno baš na jugu Srbije.“

U Službi za transfuziju krvi u Vranju  kažu da ima dovoljno svih jedinica krvi svih krvnih grupa, da neočekuju nestašice, jer se upravo u ovakvim akcijama kontinuirano prikuplja krv. Ovakve akcije se organizuju više puta godišnje, ponekad čak i dva puta mesečno.

Izvor: RTS1 i Koordinaciono telo