Arhiva vesti
                   

NA TRI DEONICE KORIDORA 10 NA JUGU SRBIJE RADOVI IDU BRŽE OD PREDVIĐENE DINAMIKE

5. Septembar 2016.

Beograd – Bujanovac- Prešvo - Ruske železnice će 19. septembra potpisati ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP za zajedničko projektovanje jedinstvenog Dispečerskog centra u Makišu, koji će upravljati srpskim prugama, rečeno je u kompaniji "RŽD internešnal".

Projekat za gradnju Dispečerski centar uradiće zajedno, u okviru ruskog kredita, projektantska kuća Ruskih železnica "Nias" i domaći CIP. Reč je o modernom Dispečerskom centru sa sistemima za upravljanje i kontrolu železničkog saobraćaja, koje će dobiti srpske železnice. U CIP-u je potvrđeno da će ugovor biti potpisan, kao i da treba da urade generalni i idejni projekat, ali i projekte za građevinsku dozvolu i izvođenje radova. Projekat za Dispečerski centar je predviđen aneksom ugovora ruskog kredita koji pokriva modernizaciju pruge Stara Pazova Novi Sad. Ta pruga je deo buduće brze pruge Beograd Budimpešta, koju će Srbija graditi zajedno sa Kinom.

Prvi zamenik direktora "RŽD Internešnl" Mansurbek Sultanov rekao je da su u toku razgovori sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da RŽD obavlja tekuće održavanje pruga.

"Nije važno samo da se pruga napravi već i da se dobro održava, što ranije nije bio slučaj u Srbiji. Uz podršku ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i premijera Aleksandra Vučića pokušavamo da napravimo i tu priču", rekao je Sultanov.

Čelnik "RŽD internešnl" je govoreći o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara kazao da je računajući i 15 odsto učešća Srbije ukupna vrednost tog aranžmana 941 milion dolara i da je do sada utrošeno oko 40 odsto sredstava.

"U narednih četiri do pet godina biće sve iskorišćeno", kazao je Sultanov. Realizacija projekata u okviru ruskog kredita"RŽD internešnal" je kompanija Ruskih železnica koja realizuje projekte u Srbiji u okviru ruskog kredita, koji obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova Novi Sad i nabavku 27 novih dizelmotornih vozova iz Rusije.

"Na pruzi Beograd Pančevo već radi tehnička komisija za prijem radova i mislim da je oko 70 odsto prijema već gotovo, ali zbog dodatnih radova, kao što su natputnjaci na Zrenjaninskom putu, malo je produžen ugovor do proleća 2017. Ugovoreni radovi su potpuno završeni, a dodatni će biti gotovi na proleće", kazao je Sultanov. Na tri deonice Koridora 10 na jugu Srbije radovi, kako kaže, idu 10 odsto brže od predviđene dinamike.

"Nažalost, nisu nam dozvolili da radimo punom parom u toku letnjih meseci iako je građevinska sezona u jeku, zbog turističkih vozova", rekao je Sultanov i dodao da će se od sutra ponovo raditi punom parom. Reč je o deonicama od Niša do Preševa ukupne dužine nešto više od 46 kilometara i to Vinarci Đorđevo (15 kilometara), Vranjska Banja Ristovac (17,7) i Bujanovac Bukarevac (13,7), a vrednost radova je oko 26,4 miliona dolara. RŽD na tim deonicama koristi 105 specijalnih mašina za postavljanje novog koloseka. Napreduju radovi na barskoj pruzi. Na deonici barske pruge od Resnika do Valjeva radovi, takođe, dobro napreduju, a ove sedmice je je "RŽD internešnl" dobio građevinsku dozvolu za sve radove tako da se sada radi još intenzivnije, naveo je Sultanov.

"Barska pruga nije u dobrom stanju, mi smo je istraživali zbog tunela i mostova. Toliko je loše da je potrebna brza odluka Vlade Srbije. Mi bi mogli potpuno da je obnovimo do granice sa Crnom Gorom u periodu od tri do pet godina. Mi kao izvođač smo spremni za taj poduhvat i imamo snagu i želju da to radimo", istakao je Sultanov. Na pruzi Stara Pazova Novi Sad gradnja tunela Čortanovci i vijadukta na plavnom delu Dunava radovi će početi najverovatnije početkom sledeće godine. Srpske železnice će u okviru ruskog kredita kupiti i 27 novih dizel motornih vozova, koje proizvodi ruska kompanija Metrovagonmaš.

"Do sada je isporučeno 20 vozova i taj ugovor ide brže predviđene dinamike. Svi vozovi će biti isporučeni Srbiji u decembru ili u januaru. Mi bismo tako godinu dana ranije zatvorili taj ugovor", rekao je on. RŽD je već završio rekonstrukciju tri deonice na Koridoru 10 u dužini od ukupno 65 kilometara i na njima je povećana brzina vozova sa 30 na 120 kilometara na čas. To su deonice Sopot Kosmajski Kovačevac (18 kilometara) , Mala Krsna Velika Plana (29) i Ruma Golubinci (18).

"Mogu ponosno da kažem da su tri deonice na severu puštene šest meseci pre roka. Do sada nema nikakavih primedbi i vozovi idu po projektovanim brzinama. Sve tri deonice imaju garanti rok koji će trajati još tri godine", zaključio je Sultanov. 

Izvor: RTS, Koordinaciono telo