Arhiva vesti
                   

NA MESTU STAROG BIOSKOPA U PREŠEVU U PLANU IZGRADNjA KONGRESNOG CENTRA

1. Novembar 2022.

Preševo – Beograd - Umesto nekadašnjeg bioskopa “Krašnica”, koji je predviđen za rušenje, u Ulici Save Kovačevića Preševljani će dobiti multifunkcionalni kongresni centar, u kome je planirana izgradnja konferencijske sale sa 262 mesta ili sala Skupštine.

Prema idejnom rešenju koje je uradilo Preduzeće za projektovanje i inženjering Kapitel Arhitekti iz Niša, kongresni centar će imati dva sprata i zauzimaće 2.275 kvadrata.

Glavni ulaz u objekat nalazi se na južnoj strani iz Ulice Save Kovačevića, dok je pristup garaži obezbeđen iz Omladinske ulice, na severoistočnom delu parcele. Na podrumskoj etaži predviđene su tehničke prostorije kao i parking prostor za zaposlene i posetioce. Tu je smešteno 6+1 parking mesta za osobe sa invaliditetom, prostorije za instalacije i 2 ostave - stoji u projektu.

Glavni ulaz u objekat, gde će biti pult za prijem posetilaca i garderoba, predviđen je u prizemlju, kao i hol koji će imati namenu multifunkcionalnog prostora.

Stepenice iz hola vodiće do galerije sa bifeom, a na prvom spratu je planirana sala koja može imati dvostruku namenu - konferencijska sala ili sala Skupštine.

Konferencijska sala visinski se proteže kroz 2 etaže i može da primi 262+2 posetilaca. Njoj se može pristupiti sa prvog sprata, dok se balkonu pristupa sa drugog sprata. Bina ima 2 nivoa, niži deo planiran je za govornika dok se na višem nalazi platno za projektor. Raspored sedišta je pažljivo projektovan tako da je svakom mestu obezbeđen dobar pogled na govornika i platno - piše u idejnom rešenju.

U drugoj varijanti, sala Skupštine bi imala 37 mesta za odbornike, 72 mesta na galeriji za goste i novinare, a umesto platna za projektor, na bini bi bili postavljeni stolovi za pet odbornika.

U tom slučaju bila bi izgrađena i velika kancelarija sa konferencijskom salom i dve manje kancelarije.

Projekat, kao i grafički prikazi, mogu se pogledati na sajtu Opštine Preševo.

Izvor: Južne vesti, Koordinaciono telo