Arhiva vesti
                   

NA JUGU SRBIJE POKRENUTA LAVINA HUMANOSTI

14. Juli 2020.

Vranje, Bujanovac, Preševo - Humanitarna akcija za prikupljanje pomoći vranjskim KOVID bolnicama, koju je nedavno pokrenula nevladina organizacija Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, je naišla na izuzetno dobar odaziv građana juga Srbije i premašila je očekivanja organizatora.

Do sada je četvrtoj novootvorenoj KOVID bolnici uručena jedna mašina za pranje i sušenje veša, 30 jastuka, 2 pulsna oksimetra, 2 digitalna toplomera, 100 maski, 100 pari rukavica, 5 litara tečnog sapuna, 10 litara asepsola, 12 litara alkohola i ubrusa.

Najvećoj KOVID bolnici u zgradi stare hirurgije uručena su dva pulsna oksimetra koja su joj bila neophodna. Donaciju u vidu maski, rukavica, medicinskog alkohola i beskontaktnog toplomera dobila je i Zdravstvena stanica u selu Vlase.

Deo prikupljene humanitarne pomoći će, na zahtev građana, biti upućen i KOVID bolnici u Surdulici.

„Do sada je prikupljeno 663.370,00 dinara na ime pomoći KOVID ambulantama i bolnicama u Vranju. I to nije kraj, jer će do 17. jula, kada se akcija završava, na naš račun stići još uplata. Obaveštavaćemo javnost o svakoj novoj pristigloj donaciji”, kazala je Jelena Marković, PR CMTDO-a.

Svaki donator je, prema njenim rečima, evidentiran i svakodnevno se na stranici centra ažurira spisak donatora. Do sada ih je bilo preko 200. Najveća donacija je stigla u iznosu od 100.000 dinara, a najmanja 500 dinara, ali one imaju jednaku vrednost.

Među donatorima su se našli brojni pojedinci, javna preduzeća, kompanije iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Trgovišta.

„Gotovo je svaki Vranjanac izdvojio bar po litru sredstva za higijenu. Ovakvo jedinstvo se odavno ne pamti i to ovu akciju čini još važnijom“, rekla je Marinkovićeva i dodala da su se i druge organizacije iz NVO sektora priljučile ovoj akciji.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo