Arhiva vesti
                   

MUZIKOLOŠKI INSTITUT SANU OBAVIO ISTRAŽIVANjE O GUSLARIMA U MEDVEĐI I LESKOVCU

19. Novembar 2019.

Medveđa – Viši naučni saradnici doktorka Danka Lajić Mihajlović sa Muzikološkog instituta SANU i doktorka Smiljana Đorđević Belić sa Instituta za književnost i umetnost, obavljale su istraživanja u okviru projekta Zaštita pevanja uz gusle između „centra“ i „periferije“, na području opština Medveđa i Leskovac.

Projekat realizuje Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje uz saradnju sa Kulturnim centrom opštine Medveđa, Turističkom organizacijom, lokalnom samoupravom i udruženjem guslara.

U cilju prikupljanja informacija o savremenom stanju tradicije pevanja uz gusle razgovarano je sa više guslara različitih generacija, od najiskusnijih do polaznika nedavno osnovane škole za mlade guslare, a razgovori su obavljani u Sijarinskoj Banji, Petrilju i Leskovcu.

Osim opštih istraživačkih pitanja pažnja je poklonjena problemima sa kojima se guslari sreću, recepciji pevanja uz gusle u savremenim okolnostima, kao i načinima negovanja guslarskog podmlatka na ovom području.

Očekuje se da rezultati obavljenih istraživanja doprinesu daljem razvoju strategija za očuvanje pevanja uz gusle kao kulturne prakse koja je 2018. godine upisana na UNESKO-vu Reprezentativnu listu elemanta nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo