Arhiva vesti
                   

MLADI SRBI I ALBANCI U AKCIJI ZA OČUVANjE ŽIVOTNE SREDINE

18. Oktobar 2013.

Učenici srednjih škola „Sezai Suroi“ i „Sveti Sava“ iz Bujanovca su  danas u centru Bujanovca realizovali akciju podizanja svesti građana o očuvanju životne sredine

Mladi učesnici akcije su građanima Bujanovca podelili odgovarajući materijal o očuvanju životne sredine. Ova akcija je deo kampanje koju realizuje EU Progress program, u saradnji sa konsultantskom agencijom „Executive Group“i udruženjem građana „Generator“ iz Vranja.

„Cilj kampanje je podizanje svesti građana o očuvanju životne sredine. Ovom kampanjom bih želeli da građane navedemo da drugačije  razmišljaj o otpadu i upravljanju otpadom“, rekao je Radule Ristović, viši koordinator programa EU Progress za jug Srbije.

Učesnici akcije su naglasili da će preduzeti još nekoliko akcija u cilju očuvanja životne sredine, lepšeg ambijenta i čistijeg grada.

Basri Memeti, saradnik za očuvanje životne sredine u opštini Bujanovac, je rekao da je opština Bujanovac već preduzela aktivnosti koje se odnose na upravljanje otpadom i njegovu reciklažu. 

„Sanirali smo gradsku deponiju i dobili projekt transfer stanice, koja je deo regionalnog plana za upravljanje otpadom. Poslednjih godina je rešen i problem sa metalnim otpadom, jer u ovoj opštini funksionišu četiri deponije za prikupljanje takvog otpada. Što se tiče plastike, ima zainteresovanih i za njenu reciklažu, i razmotrićemo mogućnosti  za rešenje tog problema“, izjavio je Memeti.

Narednih meseci će se organizovati akcije čišćenja i prikupljanja otpada i ulični performansi na kojima se očekuje veliki broj građana, kao i niz obuka, sa ciljem da se građani izabranih opština spodstaknu na stvaranje ambijenta u kome će očuvanje životne sredine biti  prioritet u razvoju njihovih zajednica.

Pored opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, u kampanju su uključeni i Vranje, Leskovac i druge opštine ovog dela Srbije.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske Unije i Vlade Švajcarske.

Izvor: Titulli i Koordinaciono telo