Arhiva vesti
                   

MLADI KUVARI IZ „SVETOG SAVE“ DONELI JOŠ JEDNO ZLATO U BUJANOVAC

30. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd -  Učenici bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” sa smera kuvar osvojili su zlatnu medalju na takmičenju u spremanju zimnice, održanom u Nišu.

Srednjoškolci Manuela, Bogdan, Despot i Mihajlo i njihova profesorka kuvarstva i mentor Jelena Trajković, ne kriju sreću i zadovoljstvo zbog postignutog plasmana na takmičenju.

“Verovala sam da možemo da osvojimo medalju, ali zlatnu nisam očekivala, pa sam zbog ovog uspeha presrećna i nadam se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih takmičenja”, kaže Manuela Avdulji, učenica trećeg razreda.

“Meni je ovo prvo takmičenje i nagrada me je iznenadila, jer je konkurencija bila velika, ali naš kompot od mušmula je nadmašio sve“, kaže  Bogdan Bogdanović, učenik drugog razreda, koji je receptom za kompot svoje bake pomogao da ekipa ponese najsjajnije odličje.

A da je kompot od mušmula oduševio i pokupio simpatije članova žirija potvrđuje i profesorka Jelena Trajković.

“ Upravo smo po tom proizvodu bili specifični jer nijedna ekipa nije imala kompot, a žiri je posebno oduševljen jer se radilo o novitetu koji je došao iz srednjoškolske kuhinje od strane mladih učenika koji su prvi put na takmičenju”, rekla je profesorka Trajković.

Ona je istakla da je reč o tradicionalnom takmičenju i da se zimnica spremala po starim receptima baka i prabaka koji se, kako kaže, prenose s kolena na koleno i čuvaju kao tajna.

“Kompot od mušmula je pravljen po receptu Bogdanove bake i trudimo se da tradiciju održimo i očuvamo koliko je to moguće, kao što su nekada naše bake spremale. Takođe, promovišemo i zdraviji način ishrane”,kaže profesorka.

Zbog uspeha školske ekipe srećna je i direktorka škole, za koju je, kako kaže, ovaj uspeh očekivan.

“Trudimo se da svaku ovakvu manifestaciju isprate naši učenici i na moju veliku radost uvek nas obraduju lepim vestima”,rekla je direktorka Jović.

Na takmičenju “Gastro naj zimnica 2021” u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša, Svetosavci su se takmičili u kategoriji spremanja slane i slatke zimnice.

Kao jedni od najmlađih učesnika, priredili su svojevrsno iznenađenje osvojivši prvo mesto u konkurenciji od 30 učesnika seniora.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo