Arhiva vesti
                   

MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO POZIV ZA UVOĐENjE U VOJNU EVIDENCIJU

18. Januar 2017.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Ministartsvo odbrane objavilo je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina. Ovu zakonsku obavezu treba da ispune i oni koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, tako što će se javiti centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima I opštinama.

Centri Ministarstva odbrane će u maju početi upućivanje pojedinačnih poziva svima koji se nisu odazvali.

Od 2011. godine od kad je služenje vojske dobrovoljno i od kad ga služe i žene, vojnu obuku godišnje prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka. Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno, do 20.000 mladića je godišnje prolazilo vojnu obuku. Kako su se geopolitičke prilike u svetu zakomplikovale, uz migrantsku krizu, ali i sve veću netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, sve su jači glasovi da se vrati obaveza služenja vojnog roka.

U Ministarstvu su istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu odluku donosi Skupština Srbije na predlog Ministarstva.

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo