Arhiva vesti
                   

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE UPOZORILO OPŠTINU BUJANOVAC, SLEDI INSPEKCIJSKI NADZOR

31. Avgust 2017.

Bujanovac, Beoagrad –   U saopštenju Ministarstva, između ostalog, stoji:

„Apsolutno odbacujemo tvrdnju predstavnika opštine Bujanovac da je Vlada Republike Srbije na bilo koji način pokušala da manipuliše brojem stanovnika na jugu Srbije. Upravo su politički lideri Albanaca neodgovornom odlukom da bojkotuju popis stanovništva 2011. godine narušili poverenje koje se deceniju gradilo na ovom delu Srbije“.

Istovremeno, komentarišući jedino dostupnu albansku verziju novog sajta opštine Bujanovac, Ministarstvo dodaje:

„Svaka opština u Srbiji, ma ko u njoj vršio vlast, mora da pruža neophodne informacije svim sugrađanima i čitavoj javnosti, na srpskom jeziku i na jeziku nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi. Na ovaj način bujanovačko rukovodstvo dovodi u zabludu čitavu javnost i diskriminiše stanovnike svoje opštine koji ne poznaju albanski jezik!“

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poslalo je upozorenje opštini Bujanovac na doslednu primenu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja.

Ministarstvo je ostavilo rok za otklanjanje uočenih nedostataka, nakon čega će uslediti neposredni inspekcijski nadzor i ako se nepravilnosti ne uklone, postupiće u skladu sa zakonom.

Izvor: Večernje novosti, Bujanovačke i Koordinaciono telo