Arhiva vesti
                   

MINISTAR VANjA UDOVIČIĆ U BUJANOVCU: OPREMA ZA ŠKOLE I KLUBOVE

24. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, obišao je nekoliko bujanovačkih osnovnih i srednjih škola, Fudbalski  klub BSK, Košarkaški klub Plej 017 i Sportski centar „Mladost“. Prilikom posete su uručene donacije ministarstva u vidu sportske opreme, rekvizita, lopti, golova, koševa, odbojkaških mreža.

Ministra je u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ dočekao predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Kako je naglasio ministar, pomoć lokalnim klubovima u sinergiji sa Opštinom i privrednicima glavni je cilj ove  posete.

„Želja nam je da kroz obnavljanje sportskih rekvizita i sportske infrastrukture pomognemo razvoj lokalnog sporta. Da klubovi imaju bolje uslove, ali da bolje uslove imaju i đaci u fiskulturnim salama“, rekao je ministar.

Pored sportske infrastrukture, ministar je kao najveći problem istakao sistem finansiranja.

Udovičić kaže da se za sport izdvaja 2,36 odsto opštinskog budžeta. To je, naime, oko 30,5 miliona dinara, od čega se 24 miliona zapravo potroši na godišnje finansiranje Sportskog centra „Mladost“ (plate zaposlenih i ostali troškovi), a samo 6,5 za klubove.

„Činjenica je da se 2,36 posto opštinskog budžeta izdvaja za sport i to nije ni najmanje ni najviše. Evropski prosek je 2-5 odsto. U odnosu na budžete opština za sport se izdvaja nekad manje nekad više novca“, rekao je ministar.

Naglasio je da ministarstvo ne utiče na odluke lokalnih samouprava, ali da postoji želja da se sugeriše i motiviše privreda i pojedinci da pomognu lokalnim klubovima.

„Naša tendencija je da kroz zajedničko sagledavanje i zajednički rad, kroz finansiranje određenih programa i projekata pomognemo klubovima“, kaže ministar. 

Boban Stojanović, direktor Fudbalskog kluba BSK, kaže da su teškoće u finansiranju kluba ministru predočene kao glavni problem.

„Finansijska sredstva i nedostatak opreme, poput golova, lopti i ostalih rekvizita, najviše muče naš klub i zatražili smo pomoć od ministra po tim pitanjima, a on nas je uverio da ćemo dobiti to što smo tražili. Naša želja je i balon sala, ali nam po tom pitanju ministarstvo ne može pomoći, jer, kako nam je rečeno, oni ne finansiraju montažne objekte“, kaže Stojanović.

Među školama koje su dobile sportske rekvizite i opremu su i bujanovačka OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Dragomir Trajković“ Žbevac i škola „Vuk Karadžić“ u Levosoju.

Kako su rekli najbliži saradnici ministra, vrednost pojedinačnih donacija iznosi i do 7.000 evra.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo